Дачић: Немерљив допринос дијаспоре у заштити националних интереса

Влада Србије је бескомпромисна у заштити националних интереса и у том процесу је од немерљивог значаја подршка сународника у иностранству, изјавио је министар спољних послова Ивица Дачић.

Дачић је на Седмој конференцији дијаспоре и Срба у региону, као пример за то навео кампању "Но Косово Унеско", која је вођена током покушаја Приштине да се учлани у ту организацију.

Министар је додао да заштита права и интереса својих држављана у иностранству и унапређење односа дијаспоре и матице представља не само уставну обавезу Србије, већ је и један од њених приоритета.

Како је рекао, медијско деловање српског народа изван граница Србије је од изузетне важности у тренутку када се свет суочава са веома сложеном политичком и економском ситуацијом и комплексним безбедносним изазовима.

Дачић је указао да је од највеће важности да сви актери у међународној арени препознају напоре које улаже Влада Србије за очување регионалног мира и стабилности, поштовање европских вредности и унапређење регионалне сарадње.

Министар је истакао да припадници дијаспоре и српског народа у региону, у актуелном политичком тренутку представљају незамењиви канал комуникације према страној јавности.

Ово се посебно односи на заштиту права српског народа на Косову и Метохији, рекао је Дачић и додао је влада у том процесу конструктивна у дијалогу, али и бескомпромисна у заштити националних интереса.

Министар је навео да је очување српског језика и националног идентитета од изузетног значаја, напомињући да то министарство путем конкурса за суфинансирање пројеката доприноси очувању српског језика и ћириличног писма и јачању веза матичне државе и Срба у расејању.

Државни секретар за информисање и медије у Министарству културе Нино Брајовић подсетио је да УНС већ седам година у сарадњи са Управом за дијаспору реализује конференције дијаспоре и Срба у региону, те да је у претходној деценији развијено пројектно суфинансирање медија Срба из региона.

"То искуство нам је помогло да последњих година уведемо сталну праксу новинара, медија из региона, у нашим националним медијима и то је дало веома добар резултат", рекао је Брајовић.

Државни секретар за информисање и медије је додао да је у претходном периоду 19 новинара прошло ту врсту едукације.

Брајовић је указао да ће тој области бити посвећена пуна пажња и у новој медијској стратегији од 2017. до 2021. године коју ради Министарство културе.

Према његовим речима, 1. фебруара требало би да се распише конкурс за пројектно суфинансирање медија у региону, додајући да је ове године за то било опредељено 20 милиона динара, а претходне године 18 милиона динара.

"Трудићу се да се тај тренд повећања наставља", рекао је Брајовић.

На конференцији новинара и медија дијапсоре и Срба у региону која се одржава у Београду разговара се, поред осталог, и о јачању онлајн капацитета медија, њиховој улози у информисању и промовисању српске заједнице у иностранству.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 26. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи