Ромски језик као изборни предмет

Село Дероње, недалеко од Оџака, познато је по тамбурици, бројним филмовима који су тамо снимљени, али и Ромима који у том месту живе деценијама. Према последњем попису, има их око 350. Због њихове бројности у Дероњама се ромски језик као предмет у школи учи готово 20 година, док се у остатку Србије праве први кораци на том путу.

Већ осам година Маја Јовановић ученике поздравља на матерњем језику. Осим што предаје ромски, она је писац и једна од најактивнијих Ромкиња у Србији. Настава је за њу много више од посла.

"Ако успете да једно дете описмените – то треба сматрати својим великим успехом. Нису знали како изгледа ромска застава, да ли постоји нека књига на ромском језику", прича Маја Јовановић.

Часови су им помогли да науче књижевни језик и историју свог народа о којој нису имали прилике да слушају.

Трећина ученика школе у Дероњама су Роми. Од њих четрдесет четворо, тридесет троје ђака похађа часове матерњег језика.

У овој школи ромски језик изучава се готово две деценије. Од ове школске године, ромски језик са елементима националне културе – као изборни предмет, моћи ће да уче сва заинтересована деца у целој Србији.

Услов да се пријави најмање 15 ученика испуњен је у 70 школа. Тако ће око 2.700 ромске деце ићи на часове. Национални савет Рома стандардизовао је језик, обезбедио кадар и уџбенике. Држава, међутим, кажу, није испунила свој задатак – а то је да правилно спроведе анкету међу ученицима.

"У једној основној школи у Нишу, у којој је уписано 95 одсто Рома, ученици од првог до осмог разреда су само Роми, од 950 ученика за ромски језик се изјаснило само осам ученика. То је нереално", истиче Витомир Михајловић из Националног савета ромске националне мањине.

У Министарству тврде да је мали одзив деце одговорност Националног ромског савета и невладиних организација које нису довољно мотивисале ђаке и родитеље.

"Ми смо целу анкету поновили почетком септембра 2016. године и то пре свега због ученика првог разреда тако да је анкетирање могло да се допуни и у септембру", истиче Јасминка Перунучић Ален из Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Истраживања показују да више од половине Рома у Србији не говори свој матерњи језик. Због тога ће учење ромског у школама помоћи очувању њиховог националног идентитета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи