Љиљана Смајловић поднела оставку у "Политици"

Главна и одговорна уредница дневног листа "Политика" Љиљана Смајловић поднела је оставку на ту функцију, потврђено је РТС-у. Смајловићева је поручила да је њена оставка протест против менаџмента који спречава главну уредницу у самосталном руковођењу редакцијом.

У писму редакцији и менаџменту замолила је директоре да о њеној оставци обавесте власнике листа, као и Скупштину Политике, која ју је именовала. "Нисам сигурна да ли тај орган функционише, ни ко му је на челу", додала је Смајловићева.

Навела је да јој била огромна част да два пута уређује Политику и истакла да никоме изван редакције није дозволила да се меша у уређивачку политику листа, али да ће прва признати да стварне уређивачке слободе нема тамо где је редакција развлашћена, а менаџмент делује без контроле.

"Претпостављам да дирекција не би заузела непријатељски курс према листу и главној уредници, да у томе нема подршку власника", навела је Смајловићева и додала да јој је жао што није могла више да учини да се поправи положај редакције.

"Надам се да ће главни уредник који добије подршку власника и менаџмента у томе имати више среће", навела је Смајловићева.

Захвалила се редакцији на "заиста изванредној сарадњи". "Верујем да смо у последње три године заједно успели да подигнемо квалитет овог изузетног листа. Желим да знате да нико споља није утицао на моју одлуку. Као председница Удружења новинара Србије залажем се за права новинара у Србији, и достојанство наше професије морам доследно да браним и у Политици", поручила је Смајловићева.

Љиљана Смајловић је председница УНС-а од маја 2009, као и Управног одбора Савета за штампу. Члан је Комисије Владе Србије за разматрање чињеница у истрагама о убиствима новинара у Србији.

Рођена је у Сарајеву 1956. године, а 1977. је дипломирала новинарство на Факултету политичких наука Универзитета у Сарајеву.

Од 1978. до 1992. године била је запослена у сарајевском Ослобођењу на пословима скупштинског извештача, уредника политичке рубрике и дописница из Брисела.

У јануару 1993, по пресељењу у Београд, запошљава се у листу Време, а 1997. постаје спољнополитички уредник магазина Европљанин, да би 1999. године прешла у НИН, где ради до 2005, када је именована за главну и одговорну уредницу листа Политика (смењена у октобру 2008. године). Јула 2013. године, поново је именована за уредницу тог дневног листа.

Добитница је награде УНС-а "Димитрије Давидовић" за 2007. годину.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи