Ситуација у Србији стабилна, очекује се мирна ноћ

Ниво воде углавном стагнира, док су у порасту Западна и Јужна Морава с притокама, као и Колубара. Џакови се пуне песком, ојачавају се бедеми, чисте приобаља и корита река. На критичне тачке у источној Србији биће упућено још 1.000 људи. На Косову и Метохији је више општина погођено поплавама. До сада је укупно евакуисана 171 особа.

00.20 - Киша у Косовском поморављу проузроковала је изливање Биначке Мораве и угрозила домаћинства у општинама Ранилуг, Гњилане, Ново Брдо и Партеш. 

21.35 Потпредседник Владе Расим Љајић наводи да је ситуација у поплављеним подручјима много боља него синоћ.

19.45 - Oко 700 домаћинстава на Тари вечерас ће, после шест дана, добити струју. 

19.05 - Начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић каже да је ситуација у Србији тренутно стабилна, а ово ће бити "ноћ предаха". 

Због опасности од новог поплавног таласа, Влада Србије прогласила је ванредну ситуацију на територији целе Србије. На данашњој седници Републичког штаба за ванредне ситуације одлучено да се 1.000 људи додатно упути на потенцијално угрожене тачке у источној Србији.

Водостаји тренутно мирују, док су у порасту Западна и Јужна Морава с притокама, као и Колубара. 

Грађанима на поплављеним подручјима помажу припадници МУП-а – ватрогасци, спасиоци и специјалне јединице за спасавање на води са комплетном опремом, као и припадници Војске Србије.

(Овде можете видети развој догађаја током дана на поплављеним подручјима). 

Ситуација у Србији, када су у питању поплаве, тренутно је стабилна, рекао је начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић, наводећи да ће ово бити "ноћ предаха", до почетка сутрашњих падавина.

"Ту и тамо има умереног пораста водостаја, ништа што угрожава људе и објекте у овом моменту. Ово је ноћ предаха, до почетка сутрашњих падавина", рекао је Марић Танјугу.

"Сутра после подне, предвече и у недељу и понедељак очекује се најјачи талас и због тога је на данашњој седници Републичког штаба одлучено да се 1.000 људи додатно упути на потенцијално угрожене тачке у источној Србији", рекао је Марић.

Потпредседник Владе Србије Расим Љајић рекао је да је ситуација у поплављеним подручјима, која је обишао, данас много боља него синоћ и поручио да верује да неће бити нових поплава и изливања река.

"Када комисија заврши рад имаћемо тачну процену штете. Како је могло да буде, ово је условно речено и подношљиво", закључио је Љајић.

Према подацима Републичког хидрометеоролошког завода, Сава је у Шапцу превазишла ниво ванредне одбране од поплава. 

На подручју општине Пожега ниво Западне Мораве је порастао у односу на Скрапеж, Моравицу и Ђетињу. Страха од поплава нема, а поред мештана дежурају и припадници Жандармерије.

У Лучанима је и даље тешка ситуација, после катастрофалне поплаве коју је у понедељак изазвало изливање реке Бјелице. Вода се још није потпуно повукла, а и индустријска зона је, такође, и даље угрожена. Под водом је 300 хектара земљишта.

Око 1.200 домаћинстава без струје у три околна села. Сва домаћинства се, ипак, уредно снебдевају водом из водосистема Рзав.

На подручју Чачка од данас су на терену и комисије за процену, а ситуација се нормализује јер се Чемерница враћа у корито. Тринаест пумпи испумпава воду у Прељини, Коњевићима и Балузи.

Јужни и источни кракови Коридора 10 су у потпуности проходни за саобраћај, а и железнички саобраћај се одвија без потешкоћа.

У Горњем Милановцу, осим оштећених кућа, бележи се и штета на путној инфраструктури. Мештани Брђана, због бујица, поново немају мост.

Киша од јуче пада и у Ваљеву. Корито Колубаре је очишћено, а брана спречава да вишак воде из Јабланице доспе у Колубару. 

На критичним местима у Ужицу постављене су вреће, ниво Ђетиње расте а река је поплавила део око шеталишта. Како насеља низводно од Ужица не би била поново поплављена, надлежне службе испуштају воду у Врутцима.

У Златиборском округу, водотоци су стабилни и нема нових изливања река. Око 700 домаћинстава на Тари ће, после шест дана, добити струју, јавља дописник РТС-а. 

На Ибру у Краљеву постављају се бедеми због најављених падавина. У насељу Грдици, које је било под водом, нико се још не враћа у куће. Црвени крст дели пакете помоћи угроженима. 

У Новом Пазару највиши водостај је на реци Рашки, која се излила у приградском насељу Јерка на путу ка Тутину. Постављено је још две хиљаде врећа с џаковима. Због поплава угрожено је око 90 објеката и срушена су три пешачка моста.

У Тутину је више од 100 домаћинстава без електричне енергије, док у Новој Вароши струју нема око 405 домаћинстава. Проблема са снабдевањем струјом има и у општини Пријепоље.

Западна Морава код Трстеника прети да угрози гасовод Крушевац–Чачак, до кога је од ивице обале реке остало свега двадесетак метара.

У Ранилугу на истоку КиМ проглашена је ванредна ситуација због обилних киша и изливања реке Биначка Морава. У селима Горње и Доње Кормињане, Глоговац и Ранилуг је тешка ситуација јер се вода излила у дворишта и прети да уђе у куће.

Више општина на Косову и Метохији погођено је поплавама, а најкритичније је у Витини, Гњилану, Звечану, Истоку, Клини, Косовској Каменици, Косову Пољу, Лепосавићу и Новом Брду, рекао је руководилац Покрајинског кризног штаба за елементарне непогоде Душан Козарев.

Састанак Покрајинског штаба за елементарне непогоде одржан је у Шилову, општина Гњилане, због алармантне ситуације изазване обилним падавинама у последња два дана у Косовском поморављу.

Састанку је присуствовао заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев, председници привремених ограна, као и представници Црвеног крста у српским срединама на КиМ јужно од Ибра.

Козарев је рекао да су сви штабови за одбрану од поплава на КиМ, као и у другим крајевима Републике Србије даноноћно на терену, где у сваком тренутку прате тренутну ситуацију, спремни да учествују у спречавању веће штете.

„У свим општинама на КиМ кризни штабови су почели да функционишу, прате из часа у час ситуацију, одређена су дежурства, прате се сви водотоци који могу да угрозе домаћинства, куће и окућнице и све оно што је у приоритетном значају за функционисање свакодневног живота“, рекао је Козарев за ТВ Пулс из Шилова.

У селу Ечка код Зрењанина прокопавају се и чисте одводни канали како би вишак воде отишао у Бегеј.

Припадници Сектора за ванредне ситуације до сада су из поплавом угрожених подручја евакуисали 171 особу, а у пружању помоћи угроженом становништву ангажовани су 24 часа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару