Амфилохије: Није било речи о доласку папе

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије потврдио је да су представници СПЦ боравили у Ватикану, али је негирао да је том приликом било разговора о доласку поглавара Католичке цркве папе Фрање у Србију. Истиче да је то питање будућности, које се прелама преко личности Алојзија Степинца.

Митрополит Амфилохије рекао је новинарима да је папи уручен одговор патријарха српског Иринеја на његово писмо од прошле године, а у вези са канонизацијом хрватског кардинала Алојзија Степинца.

"У одговору нашег патријарха је предвиђена комисија за разговор са наше стране и сада очекујем од Ватикана да они у свом одговору одреде комисију. Највероватније ће, поред чланова бискупске конференције Католичке цркве у Хрватској, у дијалогу непосредно учествовати и представници Свете столице", рекао је митрополит.

Упитан да ли је време за папину посету Србији, митрополит је рекао да о томе конкретно није било разговора.

"То је питање будућности и на неки начин везано је и за личност Алојзија Степинца", рекао је митрополит подсетивши да је реч о најтрагичнијем периоду у односима двеју цркава.

Додао је да се цео тај период прелама преко личности Степинца.

У делегацији су поред њега, рекао је митрополит, били владика бачки Иринеј и др Дарко Танасковић, бивши амбасадор Београда у Ватикану и актуелни амбасадор Србије при Унеску.

Папи Фрањи су, каже, уручили поклоне – иконе Мајке Божје и Светог Јована Владимира.

"Икону Светог Јована Владимира папи смо уручили поводом 1000. годишњице обележавања његове мученичке смрти, он је страдао у време јединствене цркве Истока и Запада", рекао је митрополит новинарима.

Додао је да је то била прилика да папу обавесте и о обележавању те годишњице и о свему ономе што ће СПЦ у међувремену предузети до септембра идуће године, односно освећења храма Светог Јована Владимира у Бару.

Амфилохије је истакао да вековни дијалог православне и Римокатоличке цркве заправо никада није престајао, од 11. века.

"Наше је да и даље делујемо у том правцу. Православна црква је увек била за дијалог, љубав и истину", навео је митрополит Амфилохије.

Митрополит је напоменуо и да ће у комисији за дијалог са Католичком црквом о Степинцу, поред саветника тог тела, бити он, епископ бачки Иринеј, митрополит загребачки Порфирије, епископ славонски, као и амбасадор Танасковић.

СПЦ очекује да се та тела што пре дефинишу како би могла да почну да раде свој посао, закључио је митрополит.

Митрополит о дијалогу у Бриселу о црквеној баштини

Амфилохије је навео и да се не зна да ли ће представници СПЦ учествовати у дијалогу Београда и Приштине у Бриселу када на девни ред дођу питања црквене баштине на КиМ.

"То ћемо видети. То се тиче суштинских питања Косова и Метохије и само безумни људи би могли да искључе цркву", рекао је митрополит Амфилохије новинарима уочи представљања књиге "Свети Сава српски" из едиције књига "Свети Немањићи".

Одговарајући на питање да ли ће СПЦ имати своје представнике у Бриселу, митрополит је неучествовање представника СПЦ упоредио са идејом министра просвете Срђана Вербића да се из школа изопшти веронаука.

А на питање да ли је време да се црква пита о политичким питањима земље у овој години, Амфилохије је кратко рекао:

"За цркву важи древна истина, ништа што је људско није и туђе."

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи