Читај ми!

Отворен НТП "Београд", посао за око 1.000 људи

Научно-технолошки парк "Београд", након 26 година, данас је званично отворен. За наредне три године у тај простор треба да буде смештено 80 предузећа и више од 30 старт-ап компанија са око 1.000 младих запослених људи, укључујући и више од 100 повратника.

Парк су отворили минстар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић, потпредседник Швајцарске Конфедерације Јохан Шнајдер Аман, који борави у Београду,  и градоначелник Синиша Мали.

Парк је основан у јуну 2015. године, оснивачи су Влада Србије, град Београд и Универзитет у Београду, а основање је финансијски подржала влада Швајцарске.

У овом простору већ ради бизнис инкубатор технолошких факултета који је "одгајио" 50 компанија које запошљавају 300 инжењера. Они су само прошле године у буџет Србије, кроз порез, уплатили више од 1,5 милиона евра, рекао је министар Вербић.

"Желимо да пружимо могућност таквом тиму да буде још јачи, да добије појачање", рекао је Вербић и навео да ће овај простор бити место где ће људи створити нове послове.

Градоначелник Синиша Мали рекао је да парк постаје центар иновација и да стаје раме уз раме са другим метрополама које већ имају овакве паркове.

Циљ је да дамо прилику младим људима да остваре своје идеје, снове, и то у Србији, у Београду, рекао је Мали и истакао да се на тај начин подстиче и рад малих предузећа, додајући да ће до парка на Звездари бити продужене поједине линије градског превоза.

"Наредне године ћемо финансирати трошкове за 20 најбољих иновативних компанија у центру и тиме им олакшати пословање", рекао је Мали.

Потпредседник Швајцарске Конфедерације Шнајдер Аман поручио је корисницима парка да буду храбри, а да само друштво треба да носи иновативност и подржи младе који крећу у тај подухват.

Научно-технолошки парк Београд је први национални научно-технолошки парк чији је задатак да развије сервисе тако да привуче домаће и стране иновативне, технолошко развојне компаније и створи услове за развој економије засноване на знању.

Циљ је и да буде место које повезује научно-истраживачке институције са привредом и омогући да се потенцијал младих и универзитетски образованих људи искористи као најзначајнији развојни ресурс Србије.

Парк има капацитет да прими 100 компанија и простире се на површини од 11.000 квадратних метара. Почео је да се гради пре скоро три деценије, али је градња завршена тек 2011. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару