Читај ми!

Слобода окупљања може се ограничити само законом

Устав гарантује слободу окупљања и она може бити ограничена само законом, речено је на јавној расправе о Нацрту закона о јавном окупљању и Нацрту закона о јавном реду и миру у нишкој Полицијској управи.

Правни саветник у Секретаријату МУП-а Наташа Милидраговић рекла је новинарима да ограничење слободе окупљања не може бити акт локалне самоуправе, али да локална самоуправа неће у потпуности бити изузета из тог поступка.

Према њеним речима, локална самоуправа би се изјашњавала о томе где скуп не може бити одржан, јер је закон тако прописао, па би решење тог питања могло да буде дефинисано "да је могуће одржавање скупова свуда осим на местима где је то опасно".

Милидраговићева је напоменула да се припреме на Нацрту закона о јавном окупљању одвијају у тренутку када је Уставни суд ранији закон ставио ван снаге управо због чињенице да се уставна гаранција слободе окупљања може ограничити само законом, а не и актом локлне самоуправе, како је раније било предвиђено.

Помоћник начелника Управе полиције МУП-а Дејан Јоксимовић рекао је новинарима да Нацрт закона о јавном реду и миру дефинише појам јавног места и прекршаје против јавног реда и мира, а нови прекршај је управљање уређајем на даљину чиме је угрожена сигурност и јавни ред и мир, што раније није било кажњиво.

Јоксимовић је напоменуо да Нацрт садржи и дефинише надлежности појединих органа који су формирани у периоду важења старог закона као што је то случај са комуналном полицијом.

У једном партнерском односу биће јасно дефинисани ко шта ради, напоменуо је Јоксимовић.

Расправа у Нишу о наведеним нацртима је трећа по реду, после одржаних расправа у Новом Саду и Крагујевцу.

Нацрти ће бити достављени Европској комисији на мишљење, затим ће бити настављена процедура до њиховог усвајња у парламенту, речено је новинарима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару