Читај ми!

Не јењава прилив миграната у Прешево, потребна топла одећа

Током септембра кроз Прихватни центар у Прешеву и камп у Миратовцу у просеку је дневно пролазило око 2.000 миграната. Већ сада, почетком октобра, прилив из Македоније је троструко повећан. Од јутрос је у Прешеву регистровано 2.500 људи, а очекује се да у току вечери из правца Македоније стигне још једна група.

Колоне испред Прихватног центра и на улици дуге неколико стотина метара. Мигранти чекају у реду да се региструју. У потрази за сигурнијим животом, жена са двоје деце путује већ месец дана.

"Спавали смо на улици, и дете ми је ту спавало. Било је веома хладно", каже мигранткиња из Сирије.

Мигранти из Македоније долазе у већим групама, а до Миратовца стижу углавном возовима.

"У возу је била гужва, много људи на једном месту, гурали смо се", жали се један сиријски мигрант.

Након регистрације мигранти сами бирају куда даље да иду, или их усмеравају пријатељи и рођаци који су већ отишли. Одатле аутобусима и возовима одлазе углавном у Шид или Београд.

"Идем преко Хрватске, пријатељи који су отишли пре три дана рекли су ми да су тамо лако прошли", каже један мигрант.

И кад је прилив миграната био мањи, локално комунално предузеће једва је успевало да са два камиона и 12 радника сакупи смеће испред Прихватног центра.

"Нама они не сметају, него ми смета ова прљавштина", жали се мештанка Прешева.

Зоран Ћипријановић из Комуналног предузећа "Моравица" у Прешеву наводи да се сви труде колико могу, али да је тешко урадити све кад у центру има три до четири хиљаде људи.

Службе у Прихватном центру и кампу у Миратовцу раде 24 сата. Војни и цивилни доктори и "Лекари без граница" збрињавају изнемогле и болесне.

"Има доста хроничних болесника којима се погоршава здравствено стање због дуготрајног пута и стреса, анксиозности, хистеричних напада", указује др Милена Радосављевић из "Лекара без граница".

Секретар Црвеног крста у Прешеву Ахмет Алими истиче да је та организација са ЦК Србије спремна да свим људима помогне, и поред великог броја оних који су већ у Прешеву.

Донатори су слали и топлу одећу и обућу за хладније време, али се залихе смањују због повећаног прилива. Тако да ће у наредном периоду бити најпотребније нове зимске јакне, капе, чарапе и чизме.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару