Читај ми!

Стиже нови талас миграната, београдски паркови постају премали

Нова група миграната стигла у село Миратовац одакле иду ка Прешеву. Испред прихватног центра данас је била колона оних који су дошли да се региструју како би могли да наставе пут ка ЕУ. Очекује се да сви они који су дошли за викенд Србију напусте до среде увече. Залихе у прихватним центрима су при крају, ишчекује се помоћ међународних организација. У Београд само за једну ноћ стигло 70 аутобуса са избеглицама, па би паркови у главном граду ускоро могли да постану премали, упозоравају у Центру за помоћ тражиоцима азила.

Више од 7.000 избеглица стигло је у Србију у ноћи између суботе и недеље после проласка кроз Македонију, показују подаци Високог комесаријата Уједињених нација за избеглице, док Међународна федерација Црвеног крста наредних дана очекује драстичан пораст броја избеглица.

Према проценама надлежних, талас избеглица из Сирије, Ирака, Авганистана и других држава, који је током викенда стигао у Прешево, требало би до среде увече да напусти Србију.

"То је био један талас људи који је претрпео реално свашта по грчким острвима, који је био блокиран у Македонији без воде и хране... И очекујем да ће до прекосутра увече скроз проћи кроз Србију", рекао је Републички комесар за избеглице и миграције Владими Цуцић.

Од 8. јула у Прешеву је отворен и Центар за привремени прихват и смештај миграната и азиланата који се налази у адаптираној Управној згради Предузећа за обраду дувана. И у Миратовцу, месту уз македонску границу, удаљеном око седам километара од Прешева отворен је привремени камп са шаторима у коме мигранти добијају прву помоћ.

У прихватном центру у Прешеву јутрос није било мигранaта, али се током преподнева формирала колона оних који чекају да се региструју. Предност приликом добијања папира имају жене, деца, стари и изнемогли.

"Ми само желимо да одемо одавде, да наставимо свој пут. Само желимо да добијемо документа, само то. Не желим ни храну, ни пиће, само желим документа и да наставим свој пут", рекао је један од миграната.

"Све је у реду, али само седимо, ништа не радимо. Не знам зашто су нас ставили овде у овај камп. Не желимо ништа од Србије, само желимо да одемо", каже други.

У Прешеву је око 19.30 било око 500 миграната, а мало пре тога је у Табановце пристигао воз са већом групом оних који су се пешке упутули у камп у Миратовцу, јавља извештач РТС-а.

Екипе Црвеног крста, Комесаријата за избеглице, Организације за миграције, лекари и полиција дежурају 24 сата.

Залиха хране, воде, средстава за хигијену има за још свега један дан. Црвеном крсту недостају и возила за превоз помоћи.

Помоћ је јуче стигла из Српско-руског хуманитарног центра, одакле је послато 2.000 ћебади. С обзиром на то да се очекује већи прилив миграната, свака помоћ је преко потребна.

Лекари ангажовани у Прешеву на пружању помоћи мигрантима дневно у просеку имају од 70 до 100 пацијената.

"Било је преко 100 прегледа до сада. Проблеми су најчешће прехладе. И код деце и код одраслих има стомачних тегоба, повреда ногу, алергија. То је вероватно последица нехигијене", каже Милош Краљевић из врањске Хитне помоћи.

Већина миграната који су се затекли у Прешеву није расположена за разговор са новинарима. Они који се ипак одлуче да стану пред камере имају углавном сличне приче.

"Само желим да дођем у Београд, да се одморим. Чекам папире и документа, па после тога идем у Белгију преко Мађарске", рекао је један од њих извештачу РТС-а.

Други каже да је управо стигао из Македоније и да је групу миграната српска војска довела до прихватног центра.

"Био сам изненађен како су сви били љубазни према нама. Србија је фина, пријатељска земља. Ја сам пет пута покушавао да морем пређем из Турске у Грчку. Циљ ми је Немачка", рекао је један од избеглица са Блиског истока.

Много је несреће на путу до циља. Мигрант из Сирије тугује за ћерком.

"У Турској су ми убили ћерку. Имала је 17 година", каже овај човек. 

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић обишла је мигранте, који су рекли да су задовољни условима и помоћи која им је пружена у Србији.

"Са великим бројем миграната смо разговарали, нико није покушао да их превари и искористи њихову ситуацију. Осетили су се добродошлим", рекла је Јанковићева. 

У Београд стигло 70 аутобуса са избеглицама 

У Београд је током ноћи стигло 70 аутобуса са мигрантима. Абдулах из Ирака један је од неколико хиљада миграната који су у главни град Србије стигли после преласка македонске границе.

"Било је проблема, гађали су нас сузавцем, водом и било је страшно. Веома смо срећни јер овде не осећамо тензије и немамо проблема. Захвални смо српској влади и грађанима Србије, социјалним радницима и полицији јер нам помажу", каже Абдулах.

Помоћница републичког комесара за избеглице Данијела Поповић Роко каже да се од четвртка интензивно прати ситуација, с обзиром на то да су сви мигранти које је македонска полиција задржала на граници почели да пристижу у једном таласу.

Напомиње да је у јуну ове године Република Србија, "видевши шта се спрема", оформила радну групу у којој су представници седам министарстава и израђен је план са свим могућим сценаријима.

Данијела Поповић Роко указује да је најављена изградња зида према Мађарској убразала прилив избеглица, али да су до сада сви надлежни радили синхронизовано.

"Знатни ресурси су издвојени из буџета, али још смо у границама предвиђеног", каже Данијела Поповић Роко.

Србија је од међународних организација добила ургентну помоћ, а праве се пројекти на основу којих би се обезбедило дугорочније финансирање збрињавања миграната.

"Оно што је сада на реду јесте размишљање или пројекције за два или три корака унапред. Праве се одговарајући пројекти који би испратили ову ситуацију најмање до пролећа следеће године, а затим и даље", објаснила је Данијела Поповић Роко.

Говорећи о јучерашњем инциденту у Београду, када је у сукобу миграната повређен младић, рекла је да је реч о "мањем инциденту" и да су Хитна помоћ и МУП реаговали благовремено.

"До сада није било већих инцидената. Слика коју Србија приказује, међународна заједница види као изузетно позитивну. УНХЦР је издао саопштење у којем Србију истиче као позитиван пример у опхођењу са избеглицама", истакла је помоћница републичког комесара за избеглице.

У Центру за помоћ тражиоцима азила истичу да би због новог таласа миграната наредних дана београдски паркови могли да постану премали.

"Људе треба усмеравати у Крњачу, према центру за азиланте, и тамо даље градити капацитете, било шаторе, било ургентни прихват, док се нешто не изгради како је најављено, како је најавила Влада. Суштински, требало би повећати капацитет одмах јер брзо можемо доћи у ситуацију да огроман број људи буде у центру града, а да ми немамо где да их сместимо", упозорава Радош Ђуровић из Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила.

Мигранти су лака мета превараната и кријумчара, па им је у овим тренуцима најважнија поуздана информација.

Због тога је у Београду отворен Инфо-центар за азиланте, где ће моћи да добију обавештења на матерњем језику, правну и психолошку подршку. Центар ће служити и као место на које ће грађани моћи да донесу помоћ за избеглице и да са њима поразговарају.  

Истовремено, Центар за заштиту и помоћ тражиоцима азила позвао је све који желе да пруже директну подршку да се пријаве за волонтирање у Београду и Суботици.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи