Читај ми!

Већи број повреда на раду у августу

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања поново је апеловало на послодавце да, у периоду високих врућина, доследно примењују мере безбедности и здравља на раду.

Од 1. августа, на градилиштима у Србији, догодио се већи број повреда на раду, од којих је једна резултирала смртним исходом, пет тешким повредама и 11 лаким, подсетило је то министарство у саопштењу.

Један од разлога пораста броја повреда на раду, додаје се у саопштењу, јесу и високе спољне температуре које се већ дужи период не спуштају испод 35 степени Целзијуса, преноси Танјуг.

"С обзиром на то да такве температуре додатно утичу на умор и пад концентрације запослених који раде на отвореном, још једном се упозоравају послодавци и радници да се придржавају прописа из ове области, Препорука Владе Републике Србије и Смерница за рад на високим температурама, а нарочито да спроводе организационе, техничке, здравствене и мере промене режима рада", поручило је Министарство.

Како је објашњено, то подразумева честу измену запослених који раде на отвореном, чешће паузе, уз обезбеђивање великих количина воде и безалкохолних напитака, и простора где запослени могу да се склоне од сунца.

Министарство подсећа и да је обавезно информисање радника о ризицима по здравље због излагања високим температурама, о симптомима болести проузрокованих високим температурама, као и обезбеђивање и пружање прве помоћи уколико дође до здравствених проблема.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи