Обележена годишњица Мишарске битке

Код спомен обележја Карађорђу и мишарским јунацима обележена је 209. годишњица Мишарске битке. Венце су положили представници Министарства рада, Министарства одбране и војске, Града Шапца и Задужбинског друштва.

Помоћник министра рада Милан Поповић рекао је окупљенима да је заједничка обавеза сећање на мишарске јунаке.

"Они су пружили пример храбрости и упорности који је уткан у колективну свест. Наша дужност и обавеза је да негујемо сећање на мишарске јунаке, да се угледамо на њих и идемо даље у правом смеру и да се, као што су они чинили, боримо за боље сутра", рекао је Поповић.

Одржан је уметнички програм и отворена изложба радова сликарске колоније Совљак. У оквиру Мишарске свечаности представиће се и аматерско позориште "Вожд", организован је меморијални  фудбалски турнир и караван народне музике.

На данашњи дан Карађорђе и устаници победили су далеко бројнију и надмоћнију турску војску. На Мишарском пољу Сулејман Паша Скопљак имао је преко 40.000 војника, Карађорђе пет пута мање, а од оружја три топа и само једну хаубицу.

Славну победу устаници су извојевали храброшћу и добром стратегијом.

Сећање на знамениту битку и претке и даље негује Задужбинско друштво "Први српски устанак Мишар". Споменик и музеј у селу, завет су потомцима. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи