Читај ми!

Oбнова клиничких центара – зидање Скадра на Бојани

Клинички центар Србије гради се више од четири деценије, а нови клинички центри у Нишу, Крагујевцу и Новом Саду требало је да буду завршени још пре три године. Тако су бар, током својих мандата, најављивали бивши министри здравља, али и бивши председник Србије.

За реконструкцију четири клиничка центра од Европске банке је пре седам година узет кредит од 210 милиона евра. Добра вест је да камату плаћамо само на новац који је повучен, а то је око 20 милиона евра.

Клинички центар Србије, чија је градња почела седамдесетих година прошлог века, још није завршен, али су недавно постављена нова слова, па макар знамо шта би требало да буде у згради са 14 спратова, од којих су само три у употреби. Поред ове куле, већ је требало да имамо још једну, али ни од тога ништа.

"Пракса је показала да је реконструкција Клиничког центра Србије и осталих клиничких центара постало – што ми кажемо када се нешто одужи – Скадар на Бојани. Четрдесет година траје реконструкција Клиничког центра", наглашава Миљко Ристић, директор Клиничког центра Србије.

Прва студија изводљивости реконструкције урађена је 2003, друга 2006, а кредит Европске банке за четири клиничка центра ратификован је 2008. године. У то време надлежни су обећавали да је рок за завршетак радова 2012. А где смо данас?

У Нишу се од прошле године увелико ради. Обнова старе и завршетак нове зграде планирани су за крај наредне године. За центар у Новом Саду данас је добијена сагласност за техничку документацију, па се ускоро очекује тендер за радове. У Крагујевцу је пројекат застао јер је пројектант тражио још новца, а у Београду се разматрају главне примедбе на пројекат.

"Нека то крене, ово већ годинама стоји. Има ту реалних проблема, то је површина од 150.000 квадрата, али ипак нема оправдања за оволике рокове који су пробијени неколико пута", сматра директор Клиничког центра Србије.

Милутин Игњатовић, директор Саобраћајног института ЦИП, наводи да је та компанија добила техничку контролу пројекта и да они не касне већ касно добијају пројекте.

"Онда стављамо примедбе, објективне, тај пројекат је веома сложен. Ми имамо основну примедбу на конструкцију, а кроз идејни пројекат то се провукло и ЦИП то неће потписати док се не исправи", истиче Игњатовић.

Градимир Софронијевић, саветник министра здравља за изградњу клиничких центара, додаје да је Министарство позвало италијанску фирму да паралелно са ревидентом у корацима отклања те примедбе које су нашли.

"Године 2008. сва четири пројекта су уговорена. Уговори су крајње непрецизни, рокови за примедбе, нити постоје озбиљни пенали за закашњење у радовима. Нисмо могли да раскинемо уговоре", каже Софронијевић.

Уколико све буде по плану, а у другој половини године буде добијена грађевинска дозвола, у новембру бисмо могли да очекујемо тендер за извођаче, а на пролеће почетак градње нове куле Клиничког центра Србије, а потом и завршетак старе.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи