Читај ми!

Код Параћина нађено неексплодираних 126 мина

Припадници специјализоване организације Руско-српског одреда за хуманитарно разминирање "Емерком Демининг", ове године разминирањем Карађорђева брда код Параћина, где је 19. октобра 2006. године дошло до експлозије и пожара у магацинима муниције Војске Србије, пронашли су 126 неексплодираних убојитих средстава(НУС).

"Од увођења у посао, 25. априла деминире су ручном детекцијом, уз претходну машинску припрему замљишта, разминирали простор од 306.380 квадратних метара, са кога су детектовали, ископали и безбедно уклонили 126 комада различитих НУС", рекао је Танјугу директор Центра за разминирање Србије Бранислав Јовановић.

"Емериком Демининг" седму годину заредом обавља у околини Параћина разминирање земљишта загађеног НУС из пожаром и експлозијом захваћеног војног складишта "Параћинске утрине", а све послове ове године као и прошлих година финансира Влада Руске Федерације у оквиру Програма помоћи Русије Србији у области хуманитарног разминирања, објаснио је Јовановић.

Додао је да Одред броји 14 руских и седам српских деминера а ове године је ангажован на Пројекту за разминирање "Параћин 7" на површини 577.584 квадратна метра.

Радови ће, према плану, трајати до краја септембра, напоменуо је Јовановић и додао да Центар прати реализацију Пројекта и контролише кавалитет обављеног разминирања.

"Према оцени Центра за разминирање, руководство "Емерком Демининга" и руководство Одреда, сво време држе највиши организациони ниво, особље ангажовано на овом пројекту је високо професионално, радно посвећено и дисциплиновано, а активности интерних контрола беспрекорна", рекао је Јовановић.

Јовановић је истакао да "грешке, односно пропусти нису регистровани.

"Одред доследно извршава обавезе у складу са Пројектом Центра, Међународним стандардима, Извођачким планом и Стандардним оперативним процедурама "Емерцом Демининга", рекао је Јовановић.

"Емерком Демининг" ће сутра, "у складу са праксом из свих претходних година, извршити замену половине руског деминерског особља ангажованог на овом пројекту у Параћину", истакао је Јовановић.

Руско-српски одред, на овом делу Параћина, око три километра од центра града, до сада је разминирано осам локација, укупне површине око 4.000.000 квадратна метра на којима је пронађено и уништено више од 12.000 комада (НУС)".

Уз НУС из магазина, деминери "Емерикома" су пронашли и много муниције заостале из Другог светског рата, међу којима и авионске бомбе тешке по 50 и више килограма.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи