Читај ми!

Вода у Рековцу неисправна за пиће

Вода из градског водовода у Рековцу не препоручује се за пиће и спремање хране јер је у њој пронађен повећан број колимформних бактерија, саопштио је Завод за јавнo здравље у Ћуприји.

Узорци воде узети су у Полицијској станици, згради Јавног комуналног предузећа и Пољопривредно-ветеринарској школи, јавља Танјуг.

"У два узорка од три узетих са точећих места у Полицијској станици и Пољопривредно ветеринарској школи, констатована је микробиолошка неисправност, повећан број укупних колиформних бактерија. Затечено стање није у складу са Правилником о хигијенској исправности воде за пиће", стоји у обавештњу Завода.

Вода из водовода Рековац не препоручује се за пиће и припрему намирница.

На 35 степени, уз топлу воду из цистерни, надлежни одговорност пребацују једни са других. Општина оптужује Јавно-комунално предузеће да није контролисало концентарцију хлора у води, а локални напредњаци захтевају смену социјалиста - председника општине и члана градског већа задуженог за ту област.  

"Ми тренутно имамо три дубинска бунара и већ смо кренули у системско решавње. Радимо пројекат резерви, пројекат санитарне заштите, а мораћемо да изградимо и систем за пречишћавање здраве пијаће воде", тврди председник општине Рековац Предраг Ђорђевић. 

У обавештењу Завода се наводи и да је концентрација резидуалног хлора у тренутку узорковања воде у мрежи била 0,2 милиграма на литар.

Завод предлаже успостављање континуиране дезинфекције са концентрацијом резидуалног холора до 0,5 одсто милиграма на литар, испирање мреже и поновљање узорковања.

Упркос томе што Завод за јавно здравље у Ћуприји бележи побољшање квалитета воде, забрана коришћења воде из градског водовода остаје на снази све док резултати неколико дана за редом не буду задовољавајући.

Рековац је прошле године, у априлу и децембру, имао проблема са здравственом исправности воде из овог водовода, када је вода била забрањена за пиће и припремање хране, али тада, "због физичко хемијске неисправности" (повећаног садржаја нитрита).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 26. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи