Како "штеди" Рача Крагујевачка

Председницу Раче Крагујевачке Драгану Живановић, једне од неразвијених општина у Србији, оптужују да је у 2013. години потрошила 138 милиона динара из буџета без покрића и законског основа. Иако Живановићева тврди да су службени путеви, репрезентације, јавне набавке и сви остали расходи били по закону, демантује је извештај Државне ревизорске институције.

Председница општине Драгана Живановић трошила је енормно на беспотребне службене путеве, тврде у синдикату општине Рача.

"Белгија, Француска, Шпанија, Италија, а у 2014. години стигла је и до Индије, што општину Рача кошта милион динара. Сматрам да је то велика бахатост за једну малу општину, у време када се смањују плате и пензије да би се држава извукла из кризе", каже Томислав Вељковић из Самосталног синдиката.

Према рачуници, сваког радног дана 2013. у кафани се у просеку трошило 34.000 динара, а за дневнице и мобилне телефоне још 25.000 динара дневно. Право на репрезентацију, поред председнице општине, имали су председник Скупштине, као и начелник општинске управе који из тог фонда није потрошио ни динар.

"Ја сам свакако имао прилике да ми у госте дођу начелници општинских управа из других места али сам их на те ручкове водио на терет својих средстава. Дневнице нисам хтео да наплаћујем, хтео сам да покажем да је трошкове могуће свести на најмању могућу меру", истиче начелник општинске управе Рача Крагујевачка Петар Петровић.

Председница општине Драгана Живановић негира све оптужбе. Каже да је њена општина без дугова и да су имали само административне грешке, које су уз помоћ ревизора отклоњене.

"У општини Рача све је како треба, нема ненаменског трошења средстава. Било је неправилног трошења у једном делу, то смо поправили и то је у реду", каже председница Живановићева.

У извештају ревизора стоји другачије. Из општинског буџета, наводи се да је 4,7 милиона динара исплаћено без правног основа а 35 милиона динара без веродостојне документације. Четрнаест милиона динара износе расходи супротни законским одредбама, 77 милиона динара отишло је у незаконите јавне набавке, а веће обавезе у односу на одобрене на крају године биле су 5,6 милиона динара.

"Државна ревизорска институција је за све неправилности које су откривене током ове ревизије поднела одговарајуће пријаве, како захтеве за прекршај тако и кривичне пријаве", објашњава председник Државне ревизорске институције Радослав Сретеновић.

Председница општине тврди да је, као меру штедње, смањила општинске расходе за 30 одсто, а да ли ће бити одговорности за досадашње вођење општинске економије, одлучиће надлежни државни органи.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару