Читај ми!

Група радника "Првог маја" штрајкује глађу

Седамнаесторо радника пиротске конфекције "АХА Мура Први мај" започело је штрајк глађу захтевајући да држава спаси од гашења фабрику која запошљава 1.300 радника.

Један од штрајкача, Гордана Павлов, каже да су протеклих месеци запослени покушали штрајковима да скрену пажњу на проблеме, али ефеката није било, преноси Танјуг.

"Разговарали смо са свима, од председника општине, преко начелника округа, на крају имали састанке и у министарствима, али сви су нам давали лажна обећања. У фирми радим 27 година. Нико до сада није имао довољно слуха да нас саслуша како би се нашло решење за наше проблеме", каже Павлов.

Повереник АСНС-а у овој фабрици Владица Маринковић каже да запослени у пиротској фабрици већ три месеца не примају плату и немају оверене здравствене књижице.

"Захтевамо да држава нађе решење за нашу фабрику, што су нам већ обећали у Министарству привреде, али се ништа не дешава по том питању", каже Маринковић, који такође штрајкује глађу.

Финансијски директор компаније "АХА Мура Први мај" Славиша Свиларов рекао је новинарима да је суштина целог проблема што приватизација од 2012. године није успела.

"Радници су остали незаштићени, власнице као такве више нема и ми молимо државу да нам помогне, а поента целе приче је да ова фабрика може успешно да ради. Не тражимо да паднемо на државне јасле већ да се омогући статусна промена која ће обезбедити да фабрика постане самоодржива и касније поново приватизује", рекао је Свиларов.

Пиротска фабрика је део словеначке компаније "АХА Мура" која је од краја маја ове године у стечају због огромних дуговања према Пореској управи Словеније.

Због тога је пиротска фабрика је аутоматски постала део стечајне масе матичне компаније и од тада јој је судбина постала неизвесна.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару