Читај ми!

Дигитализација у фазама

Прелазак на дигитални ТВ сигнал обављаће се у фазама, како би цео процес био завршен до јуна 2015. Ресорно министарство је оформило и Радну групу за реализацију завршних активности, која ће у наредних недељу дана одредити и како ће држава помоћи социјално угроженим домаћинствима да обезеде уређаје за конвертовање дигиталног сигнала.

До краја месеца више од 90 одсто грађана Србије имаће могућност да види најквалитетнији дигитални ТВ сиганл, наравно само уколико имају ТВ пријемнике који подржавају ДВБТ2 сигнал или декодере тог сигнала.

Дејан Шмигић, директор ЈП "Емисиона техника и везе" рекао је да су се сада стекли услови да Србија донесе правилник да прогласи симулкаст, тј. паралелно емитовање аналогног старог и с друге стране дигиталног.

Према његовим речима, то најчешће траје шест месеци, како би могли да уподобе своје телевизоре, набаве телевизоре или "сет ап боксове".

До јуна 2015, у целој земљи емитоваће се само ДВБТ2 сигнал. Коме ће држава помоћи у куповини декодера тог сигнала биће одређено у наредних 30 дана. Извесно је, кажу, да најсиромашнији неће бити заборављени.

Државна секретарка Министарства трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић рекла је да се воде принципом рационалности и цена мора бити најнижа, а претпоставка је да 2.000 - 2.500 динара је цена једног бокса који би требало да буде подељен најугроженијима.

Корисници кабловске мреже или ИПТВ-а неће морати ништа да мењају јер ће на дигитални сигнал морати да се прилагоде они који ТВ сигнал примају уз помоћ антене. За набавку опреме још има времена јер се аналогни сигнал неће гасити истовремено у свим деловима државе.

"Прелазак је сложен процес и уз све техничке претпоставке план преласка би требало да почне да се дешава од фебруара наредне године", навела је Матићева.

Од 17. јуна 2015. емитери у региону немају обавезу да чувају аналогни сигнал већ ће емитовати дигитални сигнал пуне снаге што би могло да угрози сваког ко до тада не пређе на исти начин емитовања.

Уколико Србија заврши све на време, добићемо бољу покривеност али и квалитетнију слику и тон, разновснији садржај, више програма.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару