Лукашенку Орден Светог Саве

Свети архијерејски синод Српске православне цркве доделио је председнику Белорусије Александру Лукашенку Орден Светог Саве првог степена, а патријарх српски Иринеј поручио је да Србија никада неће заборавити подршку те земље по питању Косова и Метохије.

Ово високо признање председнику Белорусије уручио је патријарх српски Иринеј "за делатну љубав према СПЦ и српском народу", наводи се у саопштењу СПЦ, преноси Танјуг.

"Мени је данас велика радост, јер имамо прилику да у овоме дому дочекамо председника Белорусије, човека којег је народ изабрао за свога вођу, за свога државника, човека који је близак Цркви", рекао је патријарх.

Патријарх је рекао и да је Лукашенко "осведочени пријатељ српског народа", те да је он имао "храбрости и чврсту савест" да каже свету да је бомбардовање Србије био чин против човека и против демократије.

"Том приликом сте нам прискочили у помоћ, као и сада у новим страдањима од поплава које су нас задесиле. Међу првим спасиоцима били су Белоруси, који су дошли да својом вештином и опремом помогну нашем народу пострадалом у поплавама", истакао је Иринеј.

Лукашенко је српском патријарху захвалио на највишем признању и поручио да га оно подстиче да још више ради на "уједињењу наших братских православних народа".

"Ми православни људи учинићемо све како бисмо учврстили нашу веру и носиоце наше вере - православне хришћане. Треба да будете уверени - никада нећемо изневерити Вас и Ваш народ. Колико смо у могућности, увек ћемо стајати раме уз раме са вама", рекао је Лукашенко.

Председник Белорусије је рекао да је тако било у време бомбардовања, после рата, али тако је било и за време елементарних непогода.

Председник Белорусије поклонио је патријарху изрезбарену икону свете браће Кирила и Методија, и пожелео му дуго здравље и срећу, као и свим његовим сарадницима на одговорном православном делу.

У пратњи председника Белорусије налазили су се амбасадор Белорусије у Србији Владимир Чушев, почасни конзул Белорусије у Београду Драгомир Карић, као и амбасадор Србије у Минску Вељко Ковачевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи