Читај ми!

Ботаником и цртањем против тешке болести

Четрнаестогодишњи Милош Симић je ђак генерације у Основној школи „Стојан Новаковић" у Шапцу. Mилош је за ликовни таленат добио четири републичке награде. Овај изузетан дечак најбоље резултате постиже и поред тумора мишића.

Милошева свестраност и таленат виде се на сваком зиду породичне куће. Собу је претворио у атеље, а о томе како побеђује малигни тумор мишића, говоре његови рани радови који симбилозују терет и ослобађање.

Хемотерапије, каже Милош, боље подноси, уз ботанику, акваристику и цртање, а опушта га и рад у Муген школи за промоцију јапанске поп-културе.

"Тамо деца уче посебан, стилизован начин цртања јапанских цртаћа и серија. Са њима смишљам концепте, делимо идеје које су нам сличне", прича Милош.

Милошево стваралаштво посебан печат даје и ходницима школе. Његови наставници кажу да се такав ђак чека годинама.

"Милошева свестраност је генијалност у сваком погледу. Он прави радове од невероватних предмета, од папирића прави чуда", каже наставница ликовног у Милошевој школи Славка Јаковљевић.

Због различитих интересовања, овај изузетан дечак са лекарима равноправно разговара на стручне теме. Много чита, а снагу да настави даље после терапије налази у себи и својим хобијима.

"Не видима да постоји било какав проблем да човек треба да буде тужан. То је само просечна, пролазна ствар. Разлика између тога и грипа је минијатурна", оптимистичан је Милош.

И у лечењу и у стваралаштву, родитељи су највећа Милошева подршка.

"Он има велико поверење у лекаре, али они су јако оптерећени. Три или четири педијатра у целој Србији се баве туморима. Милошу се вратила болест а они су му буквално вратили живот. Једном су били успешни, надам се да ће поново", прича Милошева мајка Александра.

Победу Милош очекује и на другим пољима јер ће по завршетку Школе примењених уметности одлучити да ли ће се бавити науком, уметношћу или дизајном.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи