Читај ми!

Потписани уговори за пречишћавање отпадних вода

Градоначелници Крушевца, Врања и Ужица потписали су у Палати Србија са представницима Немачке развојне банке уговоре вредне 60,8 милиона евра за спровођење програма "Водоснабдевање и пречишћавање отпадних вода у општинама средње величине у Србији III".

Немачка развојна банка КФВ обезбедила је 46 милиона евра, а део од 14,8 милиона обезбеђено је из ИПА фондова, преноси Танјуг.

Министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић навела је да је укупна вредност програма 150 милиона евра и напоменула да сарадња са немачком банком на овим пројектима траје од 2005. године.

Mинистарка је истакла да је Немачка једна од најважнијих економских партнера што потврђује и посета премијера Александра Вучића Берлину.

Амбасадор Немачке у Србији Хајнц Вилхелм је рекао да уговори имају огроман значај за заштиту животне средине у нашој земљи.

Вилхелм је подсетио да град Београд, који броји 2,5 милиона становника, нема уређаје за пречишћавање отпадних вода које као такве одлазе у Дунав и угрожавају и грађане и животну средину.

Шеф сектора за информисање и медије Делегације ЕУ у Београду Рамунас Јанушаускас навео је да су у Србији и даље пречишћава само пет до 10 одсто отпадних вода чиме се, како је рекао, загађују изворишта пијаће воде и животне околине.

Уговорима ће бити покривено 23 одсто вредности пројеката, док ће остатак финансирати Влада Србије и локалне самоуправе.

Директор канцеларије КФВ банке у Београду Јирген Велшоф најавио је да ће та банка имати иницијални састанак са представницима још осам општина из Србије са којима ће разговарати о реализацији пројеката водоснабдевања и пречишћавања отпадних вода.

"Са ова два програма биће обухваћено око трећине становништва Србије, што указује на њихову важност", истакао је Велшоф.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи