Читај ми!

Без закључака о наводном плагијату

После троипочасовне жустре расправе, Скупштински одбор за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво, није усвојио закључке из расправе која се односила на наводни плагијат докторске дисертације министра унутрашњих послова Небојше Стефановића.

Предложени закључци односили су се на унапређење стандарда за вредновање квалитета и аутентичности научних радова, затим да је неопходно приступити допуни кривичног законика одредбама којима би се санкционисали учесници у плагијату научних радова, преноси Танјуг.

Међу предлозима била је и измена и допуну других закона у смислу одређивања последица пре све радно правних за лица која користе плагијате, за стицање стручних академских и других назива.

Као четврти закључак је предложен да Министарство просвете и науке до краја ове године уради регистар докторских дисертација, електронску базу са онлајн приступом и електронску базу научних истраживача и радова.

Представници Српске напредне странке оценили су у расправи да је ова афера о наводном плагијату доктората Стефановића заправо политички удар на министра, Владу Србије и председнка, с циљем да се зауставе промене у земљи, и посебно у полицији.

Посланик СНС-а Александар Мартиновић рекао је седница замишљена као политичка трибина Демократске странке, на којој министар унутрашњих послова треба да представља "џак с песком у који треба ударати свом снагом".

Мартиновић је питао председницу одбора Александру Јерков, која је заказала седницу, на основу чега се на том парламентарном телу обавља анализа научног рада Стефановића. Упозорио је такође да Јерков није поштовала процедуру и позвала посланике да усвоје дневни ред.

Шеф посланичког клуба напредњака Зоран Бабић рекао је да је за ово питање веома важно, како је рекао, када, ко и са чиме креће у ову харангу против владе, Стефановића, али и против премијера Александра Вучића, харанге у којој се не преза ни од коришћења премијерове породице и сина.

Бабић је рекао да СНС неће бежати од легалне политичке борбе.

Опозиција од ректора Мегатренда Миће Јовановића тражи да његов Универзитет истражи оптужбе за плагијат и у писаној форми одговори на њих.

Посланик Нове странке Владимир Павићевић каже да у случају дисертације Стефановића постоји представљање других идеја као својих.

Борислав Стефановић из Демократске странке истиче да то није страначко питање. "Хоћу да разјаснимо да посао Одбора и посао опозиције. Посао опозиције јесте да руши владу, али ми је не рушимо да докажемо да је неко нешто слагао украо или плагирао, то је на вама да докажете", додаје Стефановић.

Јовановић: Стефановићев докторат легалан

Ректор Мегатренда Мића Јовановић рекао је да ће тај Универзитет формирати експертски тим да утврдити шта је истина, наводећи да је министар Стефановић докторирао легално пред међународном комисијом.

Рад није преведен на енглески јер се Стефановић док га је писао консултовао са иностраним професорима.

Јовановић је навео да је процедура, као што се до сада више пута чуло, спроведена по свим стандардима и закону.

"Мегатренд је универзитет који ради по Закону о високом образовању од свог оснивања. Мегатрендов Статут је у потпуности усаглашен са овим законом као и Правилником о изради и одбрани докторских дисертација", напоменуо је Јовановић.

Научни радови пред судом јавности

Универизитетски професори сматрају да научне радове треба изместити из политичке арене и дати их на увид јавности.

"Морамо да инисистирамо на томе да без обзира да ли је докторат стечен на државном или приватном факултету треба да се инсистирамо на да испуњава стандарде које се очекују о доктората", каже професор на Грађевинском факултету Мића Панић.

Владимир Круљ са Факултета за економију, финансије и администрацију каже да академски свет треба да настави да се бави својим послом.

Према његовим речима, требало би да се уради рангирање универзитета, квалитета рангирања теза и комисија које у томе учествују.

У Србији има 385 докторанада и добро је да их има што више уколико свака теза има научни допринос, а за то су одговорни универзитети.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи