Читај ми!

Обреновчани корак ближе кућама

У касарну "Бора Марковић" у Обреновцу стигла прва група најугроженијих мештана, јавља репортер РТС-а. На чишћењу града тренутно је ангажовано око 1.000 припадника Војске и Министарства одбране, а помажу и волонтери.

У Обреновцу Војска и грађани припремају град за повратак евакуисаних. Има места за око 600 људи који су били смештени у колективним центрима у Београду. Неки од њих биће смештени у касарне, неки у Геронтолошки центар, а неки у бараке око ТЕНТ-а.

У касарни се спава на душецима. Оспособљава се и кухиња.

"Обезбеђени су основни хигијенски услови, а под тим подразумевамо умивање и купање техничком водом. Наравно, пијаћа вода је обезбеђена у цистернама", каже мајор Никола Мисаиловић.

Пуковник Зоран Величковић рекао је за РТС да је касарна спремна да прими око 200 људи.

Према његовим речима, Војска је јуче поставила две пољске болнице које раде и у којима је у току јучерашњег дана прегледано око 100 пацијената.

У Обреновцу Војска и данас наставља са чишћењем града.

"Јуче и ноћас избачено је око хиљду триста тона кабастог смећа и очекујем да у суботу или недељу завршимо са тим послом", каже Величковић.

У граду је тренутно око 1.000 припадника Војске и Министарства одбране, а у чишћењу Обреновца помажу и волонтери који су са министром за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александром Вулином дошли да помогну.

Волонтери су задужени за чишћење Основне школе "Посавски партизани" у којој је поплавни талас читав инвентар претворио у ђубре, а потом ће, како је рекао Вулин бити на располагању локалној самоуправи и представницима војске да наставе са радом где треба.

Министар Вулин истакао је да свако треба да да свој допринос како би помогли у санирању штете и затражио од радника да дају све од себе како би обновили своје радно место.

"Апелујем и на послодавце да воде рачуна о својим радницима и да не користе ову прилику да било кога отпусте", рекао је Вулин.

Подсећа да је ресорно министарство упутило предлог Влади Србије у коме тражи од послодаваца да људе који раде на обнови своје имовине ослободе радне обавезе и да им дају плаћено одуство до 45 дана.

"Министарство је већ упутило одговарајуће предлоге ка Влади Републике Србије, где тражимо од послодаваца да све запослене који су погођени поплавама и који сада нормално морају да раде на обнови својих кућа и живота у одређеном периоду ослободе радне обавезе"

У граду су постављена три нова пункта за поделу хуманитарне помоћи. Поново ради и неколико продавница.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи