Читај ми!

Заменио "миг" за спасилачки чамац

Горан Булајић је пилот "мига" који је свој надзвучни авион заменио чамцем за спасавање, софистицирану пилотску навигацију - оријентацијом по бандерама, а комуникацију са командним торњем - СМС порукама, и успео не само то него и да спасе многе људе из поплављеног Обреновца.

Он је Горан Булајић. Када је чуо да је Обреновац под водом, јавио се команди и сам кренуо у тај град. Својим чамцем и са својим другарима, зашао је у места где многи нису могли. У мраку и непознатом граду - једини водич су му, док је телефон радио, биле СМС поруке.

Булајића је приземљила поплава, али и жеља да помогне. "Миг" је заменио чамцем, а комбинезон - ронилачким оделом. Из воде је, више од 20 сати, извлачио Обреновчане.

"Тамо кад смо дошли било је много страшније него што смо очекивали. Два метра - дубина воде. Возите чамац улицама, оријентишете се по бандерама, води вас џи-пи-ес као колима што идете, у месту које не познајете", каже мајор Горан Булајић, пилот 204. ваздухопловне бригаде.

Мирослав, Славица, Ђорђе, Ксенија и Наталија из Улице кнеза Михаила у Обреновцу само су неки од оних који су спасени захваљујући СМС порукама које су послали на телефон Горана Булајића.

"Јесте натеже и најгоре било када од оца узимате дете. Јер су већином улазиле мајке, а очеви су остајали у тим становима, кућама, па пренесете мајку до чамца. Оца оставите са дететом, одете по дете и онда у том тренутку када човек мени - кога не познаје, нити зна ко сам, ни шта сам - даје дете у руке да га ја пренесем преко воде", прича Горан.

Жеља за животом често је била снажнија од страха.

"Била је интересантна једна бака која је рекла да није веровала да ће са својих 90 година шетати по крову, исто тако и друге баке које су, по мени, биле праве гимнастичарке, јер жена од својих 85 или 90 година, која има повређен кук или кичму... и све то, излази кроз прозор и барата на неким мердевинама", каже Горан Булајић.

Горан је са својим пријатељима, једним чамцем, превезао и спасао више од 150 људи.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи