Радно законодавство по стандардима ЕУ

Држава је спремна да радно законодавство уреди по европским стандардима, али различите посланичке групе различито посматрају поједина решења закона, рекао је за РТС шеф Радне групе за израду Закона о раду Зоран Мартиновић. Према новом закону неће бити умањене зараде већ накнаде за време одсуства, а можда ни то, каже Мартиновић.

Државни секретар у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике и шеф Радне групе за израду Закона о раду Зоран Мартиновић рекао је да је за врема јавне расправе о закону, која је јуче завршена, стигло доста предлога и да се у овом тренутку сви они анализирају.

Можемо рећи да имамо довољмо материјала за унапређење овог текста, рекао је Мартиновић, али и додао да оно што недостаје је социјални дијалог, односно учешће синдикалних организација.

На питање колике су шансе да се синдикати који не прихватају ниједну одредбу Нацрта закона о раду и који трежу да се он пише поново, врате за преговарачки сто, Мартиновић каже да је у неким фазама било дијалога, у неким мало, а у некима уопште, али да сада предстоји најтежи задатак а то је конкретизовање оних одредаба за које синдикати кажу да нису добра.

"Ми још немамо предлоге за конкретне чланове што је за нас јако пожељно и без тога не можемо да прецизирамо решења која њима нису прихватљива", навео је Мартиновић и додао да сада предсоји и прибављање мишљења појединих министарстава.

Према његовим речима, за Радну групу је важан политички став у ком правцу да се иде даље.

"Јасан је став свих политичких странака да измене и допуне закона о раду треба да се догоде и то је за нас као предлагаче неспорно, међутим, ми нисмо разговарали још увек ни са једном посланичком групом око решења која су понуђена", навео је Мартиновић.

Како је рекао, држава је спремна да радно законодавство уреди по европским стандардима, али различите посланичке групе из различитих углова посматрају поједина решења.

Синдикати замерају да ће применом овог закона на основу смањења месечних надокнада по основу годишњег одмора, боловања, минулог рада који ће се другачије рачунати, месечне зараде бити и до 50 евра ниже. Међутим, Мартиновић каже да су те оцене непрецизне и додаје да не постоје статистички подаци како ће се мере одразити на запослене.

Према његовим речима, неће бити умањене зараде већ накнаде за време одсуства, али ни то не мора да се деси у свим случајевима.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи