Читај ми!

Нацистички поздрав професору немачког!

Матуранати гимназије "Жарко Зрењанин" у Врбасу нацистичким поздравом дочекали професора немачког. Тек након два месеца пријава стигла до просветне инспекције.

Нови школски инцидент. Тек после два месеца, до просветне инспекције стигао случај матураната гимназије "Жарко Зрењанин" у Врбасу, који су професору салутирали нацистичким поздравом.

Према правилу, недолично понашање ученика крије се у школама, све док се не појави, рецимо, на Јутјубу, или у медијима. Тако је пре неколико недеља било и са чачанским гимназијалцима.

Подстицање нацизма, недолично, опасно понашање - тако се у јавности описује снимак са Јутјуба, на коме гимназијалци у присуству професора немачког језика, салутирају уз нацистички поздрав.

С друге стране, професор каже да је по среди дечија игра, коју је прекинуо када су шале постале неумесне.

"Проблематични су коментари на Јутјубу где се тврди да сам ја изговарао "хајл", или нешто слично - што нисам. Снимак то и показује", каже професор немачког језика Атила Кемивеш.

В.д. директора гимназије Љиљана Ковачевић сматра да је у питању несмотрени гест ученика који нису размишљали да ли ће снимком направити штету и себи и професору и гимназији.

Несмотрен гест или дисциплински прекршај, то тек треба да одлучи просветна инспекција. А колико дуго недолично понашање треба да седи у ђачким клупама, док не изађе на видело?

Дејан Недић, председник Друштва директора школа Србије сматра да постоје директори који стављају такве ствари под тепих, иако немају право на то, јер како каже, увек је боље спречити него лечити.

"Данас је пуно насиља у школама и чим се појави неко насиље, ако се одмах реагује сече се у корену ", истиче Недић.

Закон је јасан. Школе морају да у року од 24 часа, надлежној школској управи пријаве сваку врсту насиља, говор мржње или дискриминацију.

"Директори, наставници односно сви у школи су у обавези да када препознају насиље или сумњају на насиље то пријаве односно да се изврши провера", каже Рада Каранац из Школске управе за моравички округ.

На писменом задатку са темом - предузимање мера по закону, неретко падају сами директори. Бирају ћутање- зарад угледа школе. Која му онда оцена следује?

Начелник просветне инспекције Велимир Тмушић каже да ће инспекција да утврди да ли је директор имао сазнања пре него што је то дошло до нас. Ако се утврди да је неко стварно направио прекршај из области забрана, насиља , запостављања, занемаривања, то су најтежи прекршаји за које може, између осталог чак и да се изгуби лиценца за рад.

Не ћуте само професори и директори већ често родитељи и ђаци. Стручњаци упозоравају - затварање очију пред проблемом - ствара још веће.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи