Награде за добровољно давање крви

Институт за трансфузију крви Србије доделио награде за резултате у мотивацији и добровољном давалаштву крви. На данашњи дан, било 1.700 давања крви више него у истом дану протекле године, истакла директорка Института Снежана Јовановић Срзентић.

На пријему у Старом двору, Институт за трансфузију крви Србије доделио је годишње награде за резултате у мотивацији и добровољном давалаштву крви, захваљујући свима који су допринели да се 2013. година заврши као "још једна година обележена рекордима".

На традиционалном новогодишњем пријему у Старом двору, посвећеном добровољним даваоцима крви, директорка Института Снежана Јовановић Срзентић је рекла да је, "на данашњи дан, било 1.700 давања крви више него у истом дану протекле године", а посебно је напоменула и рекордних "606 давања крви у једном дану", 29. октобра.

Члан Привременог органа града Београда Андреја Младеновић је у име тог тела поздравио добровољне даваоце крви и захвалио им се на хуманости коју показују.

"Ваша дела су вредна дивљења, пре свега имајући у виду да давањем крви помажете да се сачувају животи наших суграђана. Јасно је да је давање крви анониман чин и да је тај вид помоћи другима у потпуности несебичан", рекао је Младеновић.

Истакао је да су времена у којима живимо тешка и да смо суочени са бројним проблемима, али да је добро знати да има много људи, посебно младих, који својим напорима и пожртвованошћу доприносе бољем животу друштва.

Младеновић се нада да ће се добровољном давању крви сваке године прикључивати што више Београђана, али и осталих грађана Србије.

"У 2013. је прикупљено око 1.000 јединица крви више него претходне године", навела је члан Републичке комисије за добровољно давалаштво крви Црвеног крста Србије Ивана Родић и подсетила да је то трећа година за редом у којој се бележи раст.

Додељујући 22 признања најбољима, Снежана Јовановић Срзентић је истакла да је Пожаревац, трећу годину за редом, град који је по укупним резултатима у давалаштву ван конкуренције у централном делу Србије.

"Потрудићемо се да будемо први и у 2014.", рекао је градоначелник Пожаревца Миомир Илић, захваљујући се на признању.

За успешну зимску кампању прикупљања крви, у којој је од средине јануара до средине фебруара учествовало 38 градова и општина, са 600 прикупљених јединица крви више него претходне године, повеље "Шампиона солидарности" добили су Велико Градиште, Голубац и Кучево.

Готово двоструко више градова и општина - 80, учествовало је у великој летњој кампањи Института, у којој је прикупљено 818 јединица крви више него 2012. године, а најбољима су проглашени Велика Плана, Лајковац и Младеновац.

Јовановић Срзентић је подсетила да је, током летошње кризе са прикупљањем крви, крајем јула био упућен апел после кога су прикупљене рекордне залихе, а посебну захвалност је упутила Градском одбору Српске напредне странке, навијачима "Црвене звезде" и Телевизији Студио Б, чије су акције резултирале са по 200 до 300 прикупљених доза у једном дану.

Спортско друштво "Црвена звезда" добило је признање Института за укупан ангажман и најуспешнију појединачну акцију прикупљања крви у 2013. години.

Шампионима солидарности за зимску и летњу кампању проглашени су Сокобања, Бољевац и Ивањица. За успешну сарадњу у заједничким акцијама награђено је седам градских и општинских организација Црвеног крста Србије.

Проглашавајући Средњу медицинску школу и Шумарски факултет у Београду најбољим у категорији средњих школа и факултета, Јовановић Срзентић је рекла да од њих очекује да ће наставити да спасавају људске животе у акцијама хуманости и солидарности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи