Читај ми!

Мигранти су глобални проблем

У Сјеници 32 особе напустиле пријемни центар за азиланте, а претпоставља се да је реч о кријумчарењу људи, речено за округлим столом поводом Међународног дана миграната. Државни секретар МУП-а Владимир Божовић најавио нови закон о азилантима који ће разграничити лица тражиоце азила од илегаланих миграната.

Пријемни ценар за aзиланте у Сјенци напустилe су 32 особе и може се претпоставити да је реч о кријумчарењу људи, речено је за окрулим столом поводом Међународног дана миграната у Криминалистичко-полицијској академији у Земуну.

"Добили су поруку, сигнал да их неки комби чека у сумрак да дођу до нове границе на путу ка некој земљи на западу", рекао је државни секретар Министарства унутрашњих послова Владимир Божовић, говорећи о тражиоцима азила и мигрантима који су некада пребачени из Боговође и Обреновца у Сјеницу и Тутин.

Према његовiм речима, закон је такав да имају статус слободних грађана и не може им се ограничити право кретања и забранити да напусте неко место.

Божовић је рекао да је током ове године полиција поднела 171 кривичну пријаву против 261 лица за покушај кријумчарења 1.588 илегалних миграната.

Према његовим речима, првенствено је реч о држављанима Србије против којих је поднета кривична пријава, а покушај кријумчарења највише се односи на становнике Пакистана и Авганистана.

Божовић је најавио и нови закон о азилантима који ће тачно разграничити тражиоце азила од илегаланих миграната.

Такође, је рекао да ће се додатно појачати контрола државне границе како би се онемогућиле недозвољене миграције.

Заштитник грађана Саша Јанковић је, говорећи о лицима која су напустила смештај у Сјеници такође изразио сумњу да је у питању организовани криминал и трговина људима.

Подсетио је да се Србија налази на познатој балканској рути којом лица из Африке и Азије настоје да дођу до земаља западне Европе.

Јанковић је нагласио још и то да данас свет карактерише глобална миграција и да државе морају да нађу начин да се носе са тим проблемом.

Он је рекао и да лица која су побегла од рата и несрећа имају право на минимум достојанственог живота.

Према његовим речима приметан је пораст броја миграната последњих година, 2008. године било их је 77, 2011.годне 3.100, а у 2013. години 3.845.

"Од 3,845 особа које су на територији Србије, до сада је обављено само осам интервјуа са њима зарад тражења азила, а азила је додељено нула", рекао је Јанковић.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи