Читај ми!

Јанковић: Расветлити насиље на бирачким местима

Обавеза власти је да расветле инциденте и санкционишу починиоце, али репресивне мере увек ће бити корак иза проблема док у политичкој утакмици не завлада фер плеј, саопштава заштитник грађана Саша Јанковић, поводом инцидената на протеклим локалним изборима у општини Оџаци.

Заштитник грађана Саша Јанковић забринут је због извештаја о насиљу и притисцима у близини гласачких места на недељним изборима, а додатно и због чињенице што су у Оџацима мета физичких напада били и новинари који су пратили ток гласања.

На органима јавне власти је обавеза да детаљно расветле сваки конкретан инцидент и санкционишу починиоце, али репресивне мере увек ће остајати корак иза проблема док у политичкој утакмици не завлада фер плеј и док политички супарници буду третирани као непријатељи, оценио је Јанковић у саопштењу.

Како подсећа, грађани Србије имају право да бирају и да буду бирани слободно, без непосредног или посредног притиска и насиља са било које стране, а држава је дужна да им то право омогући не само на папиру, већ и у животу.

Јанковић сматра да је Србија у протеклим деценијама достигла одређени стандард у спровођењу демократских избора и превазишла "дечје болести" које обично прате прелазак на вишепартијски систем.

"Веома је важно да се достигнути стандард слободних избора не уназађује, већ очува и унапреди, што може бити доведено у питање уколико се благовремено и са пуном пажњом не реагује и чак и на назнаке насиља у изборном процесу", закључио је заштитник грађана.

Локални избори одржани у недељу 15. децембра у београдској општини Вождовац и у Костолцу протекли су без иједне нерегуларности, док је у Оџацима на неколико бирачких места било инцидената, а нападнуте су и новинарске екипе које су дошле да забележе инциденте.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи