Читај ми!

Предности ласерског уклањања рака гркљана

У Клиничком центру Србије, у последње време се за уклањање рака гркљана користи и ендоскопски ласер. Лекари објашњавају да је предност ласерске операције у томе што пацијент значајно краће остаје у болници, а функционални резултати су бољи. Значајан је и економски аспект јер се троши мање лекова.

Број оболелих од рака гркљана је, као и код осталих карцинома, у порасту. И док је некад био дијагноза код мушкарца старијих од 40 година, у последње време све је чешћи и код младих жена. Карцином се лечи класичном операцијом отварања, зрачном терапијом, а у последње време користи се ендоскопски ласер.

Најчешћи узроци настанка рака гркљана су генетски, као и пушење и алкохол, нарочито ако су у комбинацији. Симптоми су промуклост која траје дуже од две недеље, отежано дисање и проблеми са гутањем.

Оториноларинголог професор Војко Ђукић објашњава да се ласерска хирургија употребљава код почетних и средњих тумора, који су у гркљану јасно доказани и видљиви у целини, и где могу да се уклоне ендоскопски, без ремећења других функција.

Др Јовица Миловановић објашњава да је предност ласерске операције у томе што пацијент значајно краће остаје у болници, функционални резултати су бољи, глас је очуван, гутање се успоставља раније него код отворене хирургије, а значајан је и економски аспект јер се троши мање лекова.

"Што се квалитета живота тиче он је много бољи. Рехабилитација је бржа и постиже се квалитетнији ниво гласа", истиче др Миловановић.

Недавно је формирано Удружење за борбу против рака грљкана.

"Циљ Удружења јесте да пацијенти помогну једни другима и истовремено да превентивно утичу и на потенцијалне будуће пацијенте. Пацијенти могу да размењују међусобна искуства, као и информације где могу да набаве адекватнија помагала", објашњава др Милан Вукашиновић, фонијатар у Клиничком центру Србије.

Удружење помаже да се промене животне навике оболелих, а живот учини што квалитетнијим.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи