Читај ми!

АНЕМ о опоменама РРА

Опомене које је РРА изрекао РТВ и Б92 представљају недопустиво ограничавање слободе изражавања и мешање у уређивачку политику, оцењује АНЕМ. Савет РРА не може бити орган који би јавном сервису или било ком другом медију наметао начине извештавања, истиче АНЕМ.

Асоцијација независних електронских медија протестовала је због одлуке Савета Републичке радиодифузне агенције да изрекне опомене Радио-телевизији Војводине и Радију Б92.

АНЕМ сматра да је Савет РРА тим одлукама прешао границу између "надзора над радом емитера, за који је надлежан у складу са одредбама Закона о радиодифузији, и недопуштеног ограничавања слободе изражавања мешањем у уређивачку политику медија".

РРА је Радио-телевизију Војводине опоменуо због начина на који је вођен интервју са председницом Косова Атифете Јахјагом, посебно замерајући што јој новинар није опонирао потпитањима на изречен тврдње.

АНЕМ је навео да је Европски суд за људска права још у случају Јерсилд против Данске нашао да "...методи објективног и уравнотеженог извештавања могу знатно да варирају, зависно између осталог и од медија о којем се ради. Није ствар овог Суда, нити националних судова, да штампи намећу начине извештавања које новинари треба да усвоје".

Додаје се да се то односи и на Савет РРА, који такође не може бити орган који би јавном сервису или било ком другом медију наметао начине извештавања које новинари треба да усвоје, диктирао потпитања или наметао обавезу да се саговорницима континуирано опонира.

АНЕМ, такође, наводи да је једнако неразумљива и одлука да се изрекне опомена Радију Б92 због забавног програма у којем је емитован сатирични прилог са премонтираним вестима РТС-а.

"Савет РРА је нашао да је споран део прилога у којем се могло чути да је 'влада... разрешила... председника Николића, који је бившем владики Василију Качавенди подводио дечаке'", наводи се у саопштењу.

Додаје се да Савет РРА притом спорни навод "посматра потпуно ван контекста прилога који се односио на вишемесечни процес реконструкције Владе Србије" и који је о томе говори на сатиричан начин.

АНЕМ истиче да Савет РРА и Б92 нису примили примедбе слушалаца, већ да је поступак покренут по службеној дужности.

"Савет РРА, ничим изазван, нашао се позваним да штити лик и дело председника Републике у ситуацији у којој, да све буде још горе, лик и дело председника нико и не угрожава", наводи се у саопштењу.

АНЕМ је позвао РРА да преиспита "спорне одлуке и да своје напоре, уместо изрицања проблематичних мера којима се недопуштено меша у уређивачку политику медија и ограничава слободу изражавања, усмери на обезбеђивање услова за развој медијске сцене у Србији на начин примерен демократском друштву".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи