Читај ми!

У уторак протест у школама

У школама у уторак опет протест јер су наставници незадовољни зарадом, најавила Унија синдиката просветних радника Србије. Унија сматра да новца има, али и да се погрешно распоређује.

Унија синдиката просветних радника Србије организоваће у уторак, 10. децембра једночасовни штрајк упозорења како би упозорили јавност и посланике у републичком Парламенту, где је у току расправа о Буџету за 2014. годину, на све лошији материјални положај просветних радника.

Тога дана у школама чланицама Уније неће бити одржан први час у преподневној и поподневној смени, рекао је председник Уније Драган Матијевић и навео да је у овом синдикату око 600 школа и 30.000 чланова.

Плата у просвети је, како је Матијевић рекао на конференцији за новинаре, око 42.000 динара, за 2,1 одсто мања од републичког просека, иако је ово најобразованија бранша - 70 одсто људи има завршен факултет.

Он сматра да су лицемерне изјаве званичника у којима тврде да је образовање инвестиција, а при томе се издвајања за просвету из године у годину реално смањују.

Челници Уније сматрају да новца има, али да није добро распоређен и траже прерасподелу и већа издвајања за просвету као и формирање платних разреда, као и да однос најниже и највеће плате буде 1:3.

Тако је, како је речено на конференцији, на позицији Министарства просвете за судске таксе планирано 134 милиона динара, а за стручно усавршавање 163 милиона, иако је то у надлежности локалне самоуправе. Раније је за ту намену било опредељно 7,5 милиона динара, речено је на конференцији.

Унија негодује и што су за децу запослених у Министарству просвете обезбеђени поклони за Нову годину појединачне вредности од 8.500 динара, за шта је, како наводе, потрошено више од милион динара.

"С обзиром да и остали запослени у просвети имају малу децу, за њих ће поклона бити само уколико их купе њихови родитељи", рекао је потпредседник Уније Миодраг Јевтић.

Он тврди да је у "Министарству просвете исплетена густа мрежа за прикупљање и трошење средстава из различитих фондова", која завршасвају као хонорари аутора пројеката.

Министарство је последњих година на "развојне" пројекте потрошило око 130 милиона евра, рекао је Јевтић сматрајући да се ради о неоперативним и неприменљивим пројектима.

Као најновији пример он је навео пројектни модел "Развионица" у оквиру кога за тренере за обуку 13.000 наставника треба платити 3,6 милиона евра.

Конференцији је присуствовао и директор Републичког центра за таленте Александар Токовић који је указао на небригу државе о талентованој деци и установи чији је оснивач.

Запослени у центру, установи која се бави подстицањем и увођењем талентоване деце у процес научно-истраживачког стваралаштва, нису добили плату 30 месеци, рекао је Токовић.

Он је истакао је за 2013. годину установи одобрено само милион динара, а потраживање је тренутно око 7,5 милиона.

Уколико нешто не буде предузето наредних десет дана, бићемо принуђени на радикалне мере, рекао је Токовић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи