Преминуо гитариста Јован Јовичић

Чувени гитариста, композитор, редовни професор ЕТФ-а у пензији Јован Јовичић, преминуо у 87. години. Време и место сахране биће накнадно саопштени.

Доктор Јован Јовичић - чувени гитариста, композитор, редовни професор Електротехничког факултета Универзитета у Београду у пензији - преминуо је данас у Београду у 87. години, саопштила је породица.

Утемељивач класичне гитаре у Србији, самоуки гитариста из војвођанског места Врдник, прво је и незаобилазно име класичне гитаре у Србији, композитор, извођач, аутор бројних уџбеника за гитару.

Јован Јовичић рођен је 5. јула 1926. године у Врднику где је у детињству сам учио гитару, озбиљно, студиозно и предано да би 1947. године освојио златну медаљу на такмичењу у Москви у конкуренцији 3.400 младих углавном академских музичара.

Након те победе четири године се школовао код Андреаса Сеговије у Шпанији на Музичкој академији "Ћигиана" у Сиени, а по повратку у Србију држао је бројне концерте и истовремено био професор физике на београдском Електротехничком факултету.

Добитник је награде на Међународним конкурсима за интерпретацију 1957. године у Москви и композицију 1958. године у Риму.

Концертну активност започео је 1948. године као солиста Радио Београда и до 1961. године одржао је 145 солистичких концерата, који су се уживо преносили из студија.

Јовичић је одржао више од две хиљаде концерата широм Европе и света, учествовао на гитаристичким конгресима и објављивао у музичким стручним часописима, држао наставу класичне гитаре при домовима културе и објавио уџбеник Школа за гитару у девет књига.

Истовремено је дипломирао физику на Универзитету у Београду, где је одбранио докторску дисертацију 1964. године и имао запажену каријеру професора на ЕТФ-у у Београду.

Добитник је бројних награда и признања, између осталих 1962.године добио је Октобарску награду Београда, 1979.године Златну значку Културно просветне заједнице Србије.

Јовичић је 1982. године добио Повељу Завода за физику техничких факултета Универзитета у Београду и Свечану повељу Електротехничког факултета у Београду, 1981.године.

Орден рада са црвеном заставом за целокупну научну, уметничку и друштвену активност, а 1983. године Седмојулску награду СР Србије за животно дело.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару