Читај ми!

Бесплатни уџбеници од 1. до 4. разреда

Сва деца од првог до четвртог разреда основне школе и ове године добиће бесплатне уџбенике и радне свеске, изјавила помоћник министра просвете Весна Фила. Искључивање деце из тог пројекта, на основу материјалног стања није могуће, каже Фила.

Помоћник министра просвете Весна Фила рекла је да ће и ове године сва деца од првог до четвртог разреда основне школе добити бесплатне уџбенике.

"Остаје пројекат бесплатних уџбеника. То се наставља. Искључивање деце из тог пројекта је немогуће и дужни смо да сваком детету обезбедимо уџбенике", рекла је Фила.

Иако је пројекат бесплатних уџбеника трабало да се прошири и на ученике петог разреда, то се ове године, због недостатка средстава и евалуације пројекта, неће догодити, рекла је Фила.

Према њеним речима, бесплатне уџбенике треба да финансира држава из буџета, а допринос томе могу дати и локалне самоуправе и појединци, као што је случај у неким европским земљама.

Изменама закона о уџбеницима, каже Фила, регулише се штампање нискобуџетских уџбеника, као што су књиге за децу са сметњама у развоју или за припаднике националних мањина.

Говорећи о деци из социјално угрожених породица, Фила је рекла да су за њих, осим уџбеника, предвиђене и друге погодности, ђачке кухиње или снабдевање опремом за физичко.

Она сматра да је деци довољна један комплет, али да локалне самоуправе могу да одлуче да додају још један, попут Београда.

"Закон нити брани нити предвиђа други комплет књига. Закон се једноставно не бави том тематиком", рекла је Фила.

Сва деца без обзира на материјални статус породица из којих долазе имају право на бесплатне уџбенике јер су држављани Србије и Уставом им је гарантовано право на бесплатно образовање.

Помоћник министра просвете Љубиша Антонијевић у понедељак је у Лесковцу најавио да ће бити промењен Закон о уџбеницима и да ће бесплатне уџбенике добијати само деца чији су родитељи слабијег материјалног стања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
39° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару