Још један захтев за оставке судија из ВСС

Врховни касациони суд тражи од судија Високог савета судства да поднесу оставке и буду позвани на одговорност. ВКС сматра да су они изгубили легитимитет. Удружење судија, сматра да је потребно мењати и закон који се односи на Високи савет судства.

После Удружења судија, и Врховни касациони суд тражи од судија Високог савета судства да поднесу оставке и буду позвани на одговорност, јер, како кажу, нису испунили законске обавезе. Прозвани, које је РТС контактирао, то нису хтели да коментаришу. Удружење судија, сматра да је потребно мењати и закон који се односи на Високи савет судства.

Судије чланови Високог савета судства изгубили су легитимитет, поручују из Врховног касационог суда. У њиховом избору, кажу, није учествовала трећина судија, а нису испунили ни законске обавезе.

"Сви знамо да нису урађена та мерила за оцењивање рада судија, који су изабрани први пут, због чега је Скупштина била принуђена пред Нову годину да донесе нови закон да све те судије које су изабране први пут пре три године преведе у стални састав, није било могућности да се те судије оцене", каже в. д. председника Врховног Касационог суда Драгомир Милојевић.

Сматра да је потребно законски уредити питања одговорности и разрешења, а измене закона, још прошле године су предложила струковна удружења.

"Прво смо у ствари покушали да направимо такве измене које ће повећати независност ВСС-а и Државногвећатужилаца (ДВТ), али ће истовремено омогућити и да чланови који не обављају посао на начин у складу са Уставом и законом могу да буду позвани на одговорност", каже Драгана Бољевић из Друштва судија Србије.

Сви се слажу да је неопходно законски повећати одговорност Високог савета судства. Ипак, судије Врховног касационог суда напомињу да измене закона не би требало да делују ретроактивно и да се, због тога, садашњи чланови разрешавају. Ту дилему има и министар правде.

"Када сам говорио о одговорности оних који су спроводили избор судија и тужилаца, нисам под тиме подразумевао измене и допуне закона о Високом савету судства и Државном већу тужилаца, јер би се, да сам то подразумевао, те измене нашле пред посланицима", каже министар правде Никола Селаковић.

Према његовим речима, прибегавање изменама и допунама закона о ВСС и ДВТ да би се деловало персонално, за промену људи који вам се не допадају, поново би био политички утицај на независно правосуђе.

Рад Високог савета судства и Државног већа тужилаца лоше је оценила и Венецијанска комисија. На последњем пленуму напоменуто је да су те институције показале да нису дорасле задацима који су пред њих постављени.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару