Читај ми!

Траума нема рок трајања

Иако се недељно пријави девет случајева сексуалног насиља над децом, ови деликти застаревају после шест година. Крајем месеца промена закона.

Свако пето дете у Европи било је жртва неког вида сексуалног насиља, подаци су Инцест траума центра. Кривично дело - сексуално насиље над децом - у Србији застарева после шест година, па је скупштински Одбор за права детета усвојио иницијативу да се закон промени. Крајем месеца, Скупштина би требало да изгласа измене закона по којима сексуални деликти над малолетницима не застаревају.

Уместо живе речи, сведочанство о дугогодишњем силовању - на папиру. Тако све до пунолетства - док се није осамосталила.

Светлана из Београда годинама је ћутала, али и писала о томе како ју је отац злостављао.

"Увек сам се питала хоћу ли преживети ако се још једном догоди... Хоћу ли преживети ако га негде сретнем. Колико ћу дуго сањати оно што се догодило? Имам толико питања, а немам одговора. Али, оно што тачно знам и што је истина, јесте да ме је мој отац сексуално злостављао", написала је Светлана.

Психолог Мирјана Вуксановић Цимеша је рекла да "деца врло често ћуте зато што немају довољно сигурности, поверења у околину, имају јако изражен осећај кривице, због тога што говоре себи да су лоши, не говоре о сексуалном злостављању, јер мисле и сматрају да одрасли то знају и да одрасли осећају шта мисле...."

Бројке су сурове: недељно се пријави девет случајева сексуалног насиља над децом, а у 82 одсто случајева починилац је неко из породице.

Директор Инцест траума центра Душица Попадић истиче да "неко ко је преживео сексуално насиље, уколико нема могућност да процесуира, да уђе у кривични поступак, и да починилац касније буде санкционисан, значи да као да се није догодило насиље".

Траума нема рок трајања, док према закону, сексуално злостављање деце застарева после шест година.

За промену акта, укидање застаревања - посланици свих странака у скупштинском одбору подигли су руку.

Председник Одбора за права детета и председник Народне скупштине Небојша Стефановић је рекао да"ћемо ми у потпуности заштитити децу, у потпуности ћемо послати снажну поруку да они који сматрају да је потпуно нормално да сексуално злостављају децу, у сваком тренутку могу да буду кажњени и ти случајеви више неће застаревати".

Насилници, у највећем броју случајева, буду осуђени на две до две и по године затвора.

Када прођу некажњено, у 60 одсто случајева, поново злостављају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи