Читај ми!

Опструкција јавне расправе

Јавна расправа о Нацрту закона о јавном информисању и медијима протиче уз озбиљну опструкцију појединих локалних јавних предузећа која се баве информисањем, чиме се овај важан демократски институт обесмишљава, упозоравају у заједником саопштењу НУНС, НДНВ, АНЕМ и "Локал прес".

Медијска удружења и асоцијације упозорила су да јавна расправа о Нацрту закона о јавном информисању и медијима протиче уз озбиљну опструкцију појединих локалних јавних предузећа које се баве информисањем, преноси агенција Бета.

У заједничком саопштењу Независно удружење новинара Србије (НУНС), Независно друштво новинара Војводине (НДНВ), Асоцијација независних електронских медија (АНЕМ) и "Локал прес" (ЛП) навели су да да се, уместо аргументоване расправе, ствара нетолерантна и, на моменте, погромашка атмосфера.

"Такав приступ појединих учесника у расправи резултирао је, на скупу у Нишу, непримереним вербалним нападом на једног од упосленика Мисије ОЕБС-а у Србији", пише у саопштењу.

Како се наводи, обесмишљавањем јавне расправе ускраћује се могућност медијским посленицима и грађанима да се кроз стручну размену аргумената унапреде Нацрт закона и отклоне поједини недостаци и недоследности, што и јесте циљ јавних расправа.

Медијска удружења и асоцијације навела су да се изричито противе претварању јавне расправе у популистички интониран митинг и политизовање питања у вези са реформом медија.

"Медији на овај начин постају предмет међурегионалних сучељавања, а политичке снаге које у тим расправама учествују користе их као неку врсту алата за доказивање тезе о ускраћеним правима одређеног региона", наводи се у саопштењу.

НУНС, НДНВ, АНЕМ и ЛП апеловали су на медије и политичаре да престану с таквим видовима злоупотреба и да утичу на стварање конструктивне атмосфере у којој треба да се води расправа о нужним променама у медијском сектору, како би се свим грађанима омогућило објективно, истинито и благовремено информисање и што је могуће већи степен независности уређивачке политике.

Локални политичари, градски функционери и представници градских медија Ниша успротивили су се јуче на јавној расправи о Нацрту закона о јавном информисању решењу да држава и локалне самоуправе престану од 1. јануара идуће године да директно финансирају медије.

На трећу јавну расправу о Нацрту закона о информисању дошло је око 200 људи, који су бурним одобравањем и аплаузима испратили говоре неколико нишких политичара који су тражили да Ниш има јавни медијски сервис, као и да се не укида досадашњи начин финансирања медија чији је оснивач град из буџета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи