Читај ми!

Клизишта угрожавају куће

Геолошка истраживања земљишта на коме је активно клизиште почела у Владичином Хану. У насељу Пољана са 120 кућа земља клизи по неколико центиметара годишње и изазива оштећења. Десетак кућа је испражњено, јер нису погодне за становање због великих оштећења.

У Владичином Хану почела су геолошка истраживања земљишта на коме је активно клизиште. Од квалитета земљишта зависиће метод санације, а од прилива финансијских средстава динамика радова.

Затворена је продавница коју је дванаест година водио Дејан Ристић и од тога издржавао породицу. Муштерија има, али не и услова за рад. Продавница клизи, под се помера. Успео је да привремено санира под, зидови и прозори и даље показују знаке активног клизишта.

Ристић каже да за око годину дана уложи од 500 до 1.000 евра. "Бетонирамо, стављамо жице, и опет ништа", објашњава.

У насељу Пољана је 120 кућа. Земља клизи по пар центиметара годишње, изазива оштећења. Стручњаци процењују да земља клизи у слојевима.

"Први слој клизи површински, а други, комплетни слој на више од десет метара дубине, клизи преко слоја глине", објашњава Раде Пештерац из предузећа "Хуминг".

На осам места у насељу Пољана, стручњаци "Хуминга" буше земљу, узимају узорке са 30 метара дубине. Од квалитета земљишта зависиће метод санације,или ће бити подигнути стубови или потпорни зидови.

Директор Дирекције за изградњу Часлав Младеновић каже да ће та геоморфолошка истраживања бити основа да се направи пројекат.

"Онда ћемо конкурисати код министарстава и Владе да се проблем реши", најављује Младеновић.

У два насеља клизишта су активирана су пре неколико година. Десетак кућа је испражњено, јер нису погодне за становање због великих оштећења.

Мештани који су остали редовно контролишту степен оштећења зидова, степеништа, подова.

Насеље Кула је на брду изнад пута и пруге, може да угрози и тунел. Локална самоуправа планира да санира клизиште заједно са Предузећем за путеве и Железницом Србије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи