Читај ми!

Перишић: Урадио бих исто

Када бих био у истим условима, свакако бих радио исто, рекао генерал Момчило Перишић за РТС. Понавља да оптужница против њега није имала основа и да је ослобађајућом пресудом са његовог и имена војске СР Југославије и Републике Српске скинута одговорност за злочине. Оптужбе за шпијунажу наместили су му колеге из ДОС-а, тврди Перишић.

Генерал Момчило Перишић, који је у Хагу ослобођен по свим тачкама оптужнице за помагање злочина који су почињени у БиХ и Хрватској од августа 1993. до новембра 1995, поновио је да оптужница против њега није имала основа, да је ослобађајућом пресудом са његовог имена, војске СР Југославије и Републике Српске скинута одговорност за злочине. Перишић је истакао да би поново "радио исто што је радио" када би се нашао у истим условима.

Перишић је за емисији "Упитник" Радио-телевизији Србије рекао да је доказ за недостатак његове кривице чињеница да је један од троје судија у првостепеном поступку гласао за његово ослобађање по свим тачкама оптужнице, али да је он био надгласан.

"Скинута је и било каква одговорност са СР Југославије и њене војске за злочине у Хрватској и Босни, скинута је квалификација за Војску Републике Српске да је она злочиначка организација, а значај ослобађајуће пресуде је, такође, да ја и моја породица не испаштамо због нечега за шта нисам крив", рекао је Перишић.

Према његовим речима, судски поступак који је пред судом у Хагу вођен против њега нема никакве сличности са процесом хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу. Каже да само они који нису упознати с тим предметима могу да причају како је пресуда жалбеног већа донета као компензација пресуди хрватским генералима.

Упитан да ли је спреман на евентуално изручење Хрватској у којој је у одсуству осуђен на 27 година затвора због злочина у тој земљи и БиХ, Перишић је одговорио да се неће одазвати на било какав позив те земље.

"Нико ме неће испоручити из моје државе, а не мислим ни да та пресуда има било каквог основа. Могуће да би они покушали нешто када бих отишао тамо, али нећу отићи", нагласио је Перишић.

Некадашњи начелник генералштаба Војске Југославије на питање "када би се вратило време да ли би поново ратовао у БиХ и Хрватској", одговорио је потврдно.

"Када бих био у истим условима у којима сам био, ја и људи за које сам одговарао, и народ којем ја припадам свакако бих радио исто што сам радио", поручио је Перишић.

Рекао је и да је спреман да изађе пред Виши суд у Београду, који је недавно саопштио да чека званичан допис из Хага о ослобађајућој пресуди Перишићу, када би требало да настави суђење због шпијунаже у корист Сједињених Америчких Држава.

Према његовим речима, тај поступак је намештен, за шта је оптужио своје некадашње колеге из коалиције ДОС.

"Тада није дошло до прекидања контунуитета са претходним режимом, што су неки покушавали да одрже. Ја сам то јавно жигосао, што је мојим колегама из ДОС-а веома сметало", рекао је Перишић.

Оптужбе за шпијунажу, како је рекао, наместили су му колеге из ДОС-а уз помоћ "неких стручњака".

"Желели су да ме елиминишу из политичког живота и евентуалне борбе за одређене политичке функције и морам признати у томе су успели, али користећи се конструкцијама и лажима. Али ако поново кренемо у тај процес, доказаћемо ко су били ти људи и шта су урадили", поручио је Перишић.

Перишић је најавио и објављивање збирке шаљивих песама о животу и раду хашких оптуженика "према заслузи у активностима које је описивао".

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи