Читај ми!

Почела настава на босанском језику

Док је у свету више од половине језика угрожено, а годишње их настане око 25 , простор бивше Југославије тај проблем нема. У последњих петнаестак година појавила су се чак четири нова језика.

Од данас почиње настава на босанском језику у неколико школа у Новом Пазару, Тутину, Сјеници и Пријепољу. На Међународни дан матерњег језика обично се подсећа да свако има право на употребу свог матерњег језика и на његово очување. Процењује се да је у свету више од половине језика угрожено и да годишње нестане око 25 језика. Судећи по приликама на подручју бивше Југославије, рекло би се да нема проблема нестајања језика. Напротив.

"У лингвистици не постоји један језик који се до сада непрецизно називао српско-хрватски односно хрватско-српски, већ се ради о шест различитих језика: о српском, хрватском, босанском, херцеговачком, црнском и горском", прогноза је из легендарне серије "Топ листа надреалиста".

Та духовита опаска две деценије касније обистинила се, с малом исправком – није шест, него четири језика. Поред српског и хрватског, ту су и црногорски и бошњачки. Јесу ли разлике јасне, или зависе од слуха слушалаца? Говорници немају јединствено мишљење.

"Главно различно обележје између црногорског језика и остала три штокавска стандардна језика јесу фонеме 'с' и 'з', који припадају стандардној форми црногорског језика", каже Ненад Стевовић из Црногорске партије.

"Босански језик је име за ту посебност у култури у односу на наше комшије Црногорце, Србе, Хрвате који у лингвистичком смислу говоре језик који је истог стабла и изворишта", сматра Есад Џуџевић из Бошњачког националног већа.

У Србији, црногорски је службени језик у општини Мали Иђош, Бошњаци од данас у четири општине слушају наставу на свом матерњем. Лингвисти, међутим, то разликовање сматрају језички неоснованим.

"То је све један језик, биће проблем уколико се буде захтевало, а видим да се захтева, на посебним уџбеницима, на посебним плановима и програмима, дакле ту је ушла политика и то је искључиво сада на нивоу политике", истиче професор Вељко Брборић са Филолошког факултета у Београду.

Политика или не, тек неке међународне институције сврставају све заједно у такозвану БХСМ групу. Чланство Хрватске у Унији донеће хрватском статус званичног европског језика. Колико се разликује од српског? То питање сачекаће нас и за неколико година.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи