Читај ми!

Архитекте о судбини Генералштаба

Генералштаб, као заштићено културно добро, не сме да се руши, али се унутрашњост може преуредити ради друге намене, оценили су представници Удружења архитеката Србије и Друштва архитеката Београда. Полемика о згради Генералштба настала после изјаве Александра Вучића да ће се на тој локацији изградити луксузни хотел.

Представници Удружења архитеката Србије и Друштва архитеката Београда оценили су  да комплекс Генералштаба, као заштићено културно добро, не сме да се руши, али да се унутрашњост може преуредити ради друге намене. 

Комплекс Генералштаба у Београду не сме бити срушен, али се може реконструисати његова унутрашњост како би се партер или подрумске просторије тог објекта искористиле за друге намене, рекао је председник Удружења архитеката Србије Игор Марић.

Марић је на конференцији за новинаре, организованој поводом полемике у јавности око реконструкције или рушења Генералштаба, рекао да архитекте желе да "испровоцирају" дијалог о будућности комплекса у центру Београда не само са онима који су пласирали идеју о рушењу тог објекта, већ и са целокупном јавношћу.

"Комплекс Генералштаба једно је од пет преосталих монументалних здања из периода касне модерне архитектуре у Београду, чији је аутор Никола Добровић, икона архитектуре у Србији и бившој Југославији. То је објекат изузетне архитектуре, дело интернационалних квалитета са регионалним карактеристикама које је нашло своје место у водичу модерне архитектуре Београда", рекао је Марић.

Архитекта Иван Рашковић рекао је да држава мора препознати шта представља културно-историјску вредност и да мора обезбедити адекватну заштиту таквих грађевина.

"Нечувено је да државна управа у некој земљи захтева скидање мера заштите са објеката који представљају културно-историјско благо. Дешавало се да дела модерне не буду препозната као културна добра,  што је био случај са готиком у архитектури, али ако би очување таквих добара зависило само од укуса масе, а не и од мишљења стручне јавности, многа капитална дела не би била сачувана", рекао је Рашковић.

Према његовим речима, комплекс Генералштаба треба обновити као што су реконструисани Авалски торањ, који је потпуно срушен током НАТО бомбардовања 1999. године или зграда Ушће, при чему кључну улогу у процесу обнове треба да има држава.

Полемика о згради Генералштба настала је после изјаве потпредседника Владе Александра Вучића да ће се на тој локацији изградити луксузни хотел, највероватније у склопу масовног пројекта улагања у Србију који је покренуо инвеститор из Уједињених Арапских Емирата.

Комплекс Генералштаба, који се налази на раскрсници улица Кнеза Милоша и Немањине и изграђен је 1965. године.  Здање је пројектовао архитекта, професор Архитектонског факултета у Београду, члан Српске академије наука и уметности и Југословенске академије знаности и уметности Никола Добровић.

Иако је радио на Генералном плану изградње Београда после Другог светског рата, Генералштаб је једино његово дело изграђено у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи