Читај ми!

Нема места за панику због млека

Министарка здравља Славица Ђукић Дејановић изјавила да нема разлога за панику због сумње да у млеку и месу постоји канцерогени афлатоксин. Приоритет у раду тог министарства здравља биће развијање програма трансплантације срца у Србији.

Нема разлога за панику због сумње да у млеку и месу постоји канцерогени афлатоксин, рекла је министарка здравља у Влади Србије Славица Ђукић Дејановић.

Министарка је изјавила да сада не постоји ниједан аргумент да би то министарство и здравствене службе имале разлога за панику због сумње да у млеку и месу постоји канцерогени афлатоксин.

"Пијем млеко, очигледно је да грађани морају сами да процене да ли ће пити млеко или неће. Очигледно је да је кумулативни ефекат важнији од тога да ли ће неко попити чашу млека или две", рекла је министарка новинарима у Инстиуту Батут након састанка са челницима неколико института за јавно здравље и завода.

Ђукић Дејановић је поручила грађанима да нема места за панику, али је нагласила да треба бити обазрив с обзиром на параметре о афлатоскину који стижу из земаља у окружењу.

Министарка је рекла и да не би, без аргумената, могла да каже да ли је ситуација са афлатоксином критична или није, и да је то питање за друго министарство које је надлежно за све инспекцијске послове везане за намирнице животињског порекла.

"Институције за јавно здравље обраћају се и обратиће се грађанима у вези са стандардима и оним што је обавеза - да информише шта значи кумулативно дејство токсина, а ми немамо податке да је тога и било", рекла је министарка.

Ђукић Дејановић је рекла и да Министатрство очекује резултате додатне експертизе узорака млека која се ради у Холандији.

Министарка о програму за трансплантацију срца

Дејановић је у Институту за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут", након састанка са директорима завода за јавно здравље, новинарима рекла да ће бити срећна ако се ове године створе услови, а наредне крене са програмом трансплантације срца.

"Први мој разговор са директором Републичког фонда за здравствено осигурање биће о програму трансплантације срца. То не може да се ради без новца, а знамо да се код нас за здравство издаваја 250 евра по глави становника. Без новца не можете довести стручњаке, ни опремити простор", нагласила је министарка здравља.

Ђукић Дејановић је подсетила да и у економски боље развијеним земљама деца болују од изузетно тешких болести и да им се не може помоћи.

Упитана да ли је држава могла више да учини и да помогне у лечењу крагујевчанке Данице Ћирковић, која је преминула чекајући трансплантацију срца, министарка је одговорила да се ступило у контакт са одређеним трансплантационим центрима ван земље, али да њено здравствено стање није дозвољавало хируршку интервенцију.

"Пацијенти из Србије су, на жалост, на одређеним листама чекања и тек када се сакупи одређени новац и када се нађе одговорајући орган, тек онда може да се иде на трансплантацију", рекла је Ђукић Дејановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи