Читај ми!

Агенција ће проверити да ли Цветковић крши закон

Биће проверено да ли је бивши премијер Мирко Цветковић прекршио закон, јер је пре истека законског рока почео посао са партнерима из САД, каже Зоран Стојиљковић из Агенције за борбу против корупције. Директорка Агенције Татјана Бабић најављује нулти степен толеранције према корупцији.

Агенција за борбу против корупције испитаће да ли је бивши премијер Србије Мирко Цветковић прекршио закон, јер је почео посао са партнерима из САД а није истекао рок од две године од престанка функције премијера, изјавио је председник Одбора Агенције Зоран Стојиљковић.

"Мислим да ће Агенција ту ствар процесуирати, ми сада имамо информацију и дужни смо да реагујемо на оно што је нормална процедура, али и на оно што пренесу медији", рекао је Стојиљковић новинарима у Палати Србија.

Стојиљковић је навео да ће Агенција реаговати у том случају, јер постоји законски основ за то.

Председник Одбора Агенције подсетио је да је сваки функционер који заврши обављање своје функције обавезан да наредне две године пријављује своју имовину и уздржава се од "обављања посла или прелажења на други посао, који у било којем облику може бити у сукобу интереса и сукобу са његовом функцијом".

Нулта толеранција према корупцији

Директорка Агенције за борбу против корупције Татјана Бабић изјавила је да је нулти степен толеранције према корупцији једина могућа политика, али само ако подразумева превенцију корупције и борбу да се принципи добре управе у Србији потпуно примене.

"Добра управа подразумева систем правила и одговорности како би се обезбедило одговорно, објективно, благовремено поступање и предузимање мера", рекла је Татјана Бабић на конференцији "Принципи добре управе као брана од корупције".

Она је рекла да су транспрентност и одговорност начини којима може да се обезбеди да органи управе испуњавају стандард интегритета, као и да су планови интегритета који подразумевају отпорност појединца, односно одрганизације на коруптивне подстицаје, вероватно најважнија превентивна антикорупцијска мера.

"С обзиром на то да ни један закон не може да предвиди све могуће ситуације потребно је да функционери имају овлашћење да у свакој ситуацији донесу одговоравајући одлуку", рекла је Татјана Бабић.

Према њеним речима, у Србији је с једне стране квалитет прописа веома низак, док с друге стране не постоје делетворни механизми за процену ризика од корупције у прописима.

Она је рекла да један од важних механизма који омогућава одговорност и спречава корупцију органа власти и транспарентност у њиховом раду.

"Захваљујући транспаретности у раду, грађани могу да буду обавештени колико се државни органи придржавају својих законских обавеза и како користе поверена јавна овлашћења", рекла је Татјана Бабић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи