Читај ми!

Сумњиво 28 узорака млека

Oд 300 обрађених узорака млека, 272 потпуно безбедна, а код 28 вредност афлатоксина на граници дозвољеног, показују резултати ванредне контроле млека на домаћем тржишту, саопштава Министарство пољопривреде.

Министарство пољопривреде Србије саопштава да је ванредна контрола млека на домаћем тржишту показала да је од 300 обрађених узорака, 272 било потпуно безбедно, док је код 28 узорака вредност афлатоксина била на граници дозвољених вредности.

У Министарству пољопривреде наводе да се узорци са граничним вредностима афлатоксина додатно испитују.

"Сумњивост тих узорака се не мора нужно односити на присуство афлатоксина М1 који је канцероген, па се из овог разлога раде прецизнији тестови (потврдне методе) и детекција овог конкретног микотоксина", прецизира се у саопштењу.

Истиче се да ће, уколико даље анализе докажу присуство афлатоксина М1 у неком од узорака у којима је афлатоксин на гранично дозвољеним вредностима, Министарство пољопривреде објавити о којем млеку и којим произвођачима је реч и наложити да се према њима спроведу мере у складу са законом.

Испитивање присуства афлатоксина у млеку на тржишту Србије почело је претходног викенда, након што је Министарство пољопривреде Хрватске крајем претходне седмице, због присуства афлатоксина, наредило повлачење из продаје четири врсте трајног млека које производе загребачки "Дукат" и вараждинска "Виндија".

Босна и Херцеговина и Црна Гора забраниле су увоз млека произвођача "Дукат" и "Виндија".

Раније је Министарство пољопривреде навело да млеко које је у Хрватској повучено из продаје није увезено у Србију, као и да је након испитивања утврђено да је млеко "Дукат" увожено у Србију из Босне и Херцеговине безбедно.

Афлатоксини су токсични продукти плесни аspergillus flavus којих може бити у сточној храни, сировинама и полупроизводима за производњу људске хране, као и у житарицама, кукурузу, кромпиру, воћу, орашастом воћу и храни животињског порекла, посебно млеку, ако су животиње храњене контаминираном сточном храном.

Та плесан може захватити све процесе – од узгоја и жетве, преко складиштења до прераде. Њена појава условљена је климом, географским положајем, агротехничким мерама и начином прераде сировина.

Стручњаци наводе да афлатоксини оштећују јетру и друге органе и изазивају рак јетре.

Америчка Агенција за храну и лекове сматра да у случају афлатоксина нема апсолутне сигурности хране, односно да максимално допуштена количина мора да буде једнака нули.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи