Читај ми!

Неопходно јединство о важним питањима

Потребно је остварити јединство домаће јавности при решавању свих питања од националног интереса, сагласили се председник Томислав Николић и патријарх Иринеј, саопштено из Председништва. Састанку присуствовао и премијер Ивица Дачић.

У Палати Србије разговарали су председник Србије Томислав Николић и премијер Ивица Дачић са патријархом Српске православне цркве Иринејом. У делегацији СПЦ су, поред патријарха, и митрополит црногорско-приморски Амфилохије и епископ бачки Иринеј.

Председник Николић и патријарх Иринеј сагласили су се да је потребно остварити јединство домаће јавности при решавању свих питања од националног интереса, саопштила је Прес-служба председника Србије.

Говорећи о ситуацији на Косову и Метохији, изразили су забринутост због скорашњих догађаја и сагласили су се да су међународне организације, које су присутне у јужној српској покрајини, обавезне својим мандатом, са чиме се сагласила и Република Србија, да заштите права и безбедност свих грађана и све верске објекте на Косову и Метохији.

Ово је други састанак Николића и патријарха ове недеље.

Председник Србије се у понедељак састао са патријархом у згради Председништва, а после тог сусрета саопштено је да су се председник Србије и патријарх Иринеј сложили да међународне организације присутне на Косову и Метохији мандат обавезује да штите права и безбедност грађана и верске објекте на Косову и Метохији.

Николић и патријарх Иринеј, који су у понедељак разговарали у оквиру редовних контаката, изразили су забринутост у вези са безбедношћу грађана и српске цркве на Косову и Метохији, поготово након недавних догађаја у вези са манастиром Високи Дечани.

Нови предлози за обележавање јубилеја Миланског едикта

На другој седница Организационог одбора за обележавање јубилеја 1.700 година од доношења Миланског едикта којем копредседавају председник Републике Србије господин Томислав Николић и Његова светост патријарх српски господин Иринеј, усвојен је извештај о досадашњем раду и предлози за будуће манифестације у оквиру јубилеја.

Председседник Србије Томислав Николић пренео је благослов толеранције и мира васељенског патријарха господина Вартоломеја, који је потврдио долазак у октобру месецу где ће учествовати на заједничкој литургији.

Патријарх српрски господин Иринеј изразио је задовољство успехом који је постигнут у реализацији пројекта обележавања Миланског едикта, истакавши да је порука хришћанске љубави и слоге на прави начин послата у свет.

Организациони одбор сагласио се са предлогом председника Републике да се у оквиру државног програма обележавања Миланског едикта одржи уметничка колонија која ће окупити најпрестижније визуелне уметнике целог света који ће уметнички изразити идеје у вези са Миланским едиктом. Намера је да ти радови остану у Србији као трајно сведочанство обележавања ове свечаности и буду презентовани широм света.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи