Читај ми!

Јубилеј Биолошког факултета без зграде

Београдски Биолошки факултет ове године обележава три јубилеја, 160 година постојања, 40 година од оснивања студијске групе за молекуларну биологију и физиологију и 15 година наставе екологије и заштите животне средине. Јубилеји ће бити обележени у Ректорату, јер факултет нема своју зграду.

Ове године, Биолошки факултет Универзитета у Београду обележава 160 година постојања, 40 година од оснивања студијске групе за молекуларну биологију и физиологију и 15 година наставе екологије и заштите животне средине. Јубилеји ће бити обележени у Ректорату, јер факултет, и поред толико година постојања, нема своју зграду.

Лакше је ући на Шангајску листу него наћи зграду Биолошком факултету, који је подстанар у згради Филолошког факултета. Деканат и лабораторије смештени су на тераси другог спрата. Осим на овом месту, настава се одржава на још шест локација у граду.

Студентима то представља велики проблем, прва година је у јануарском испитном року на хладноћи у Ботаничкој башти чекала да дође на ред на испит, јер су просторије премале за велике групе.

Просторије нису довољно велике, каже Јована Андрић, такође студенткиња прве године, тако да не могу сви студенти да стану, будући да су групе велике.

Објекат у Ботаничкој башти почео је да се гради пре седамнаест година. И, као Скадар на Бојани, стоји недовршен.

Декан Биолошког факултета Јелена Кнежевић Вукчевић каже да за све то време факултет није успео да прикупи потребну документацију како би се тај објекат легализовао.

"Онда смо, видевши да не може да се реши тај проблем, покушали да се то препројектује и да се сместимо у Ботаничкој башти. Имали смо подршку Министартва просвете, међутим то све јако дуго траје", каже Јелена Кнежевић Вукчевић.

У последње две године, ради се план детаљне регулације за Ботаничку башту, па се на факултету надају да ће се он ускоро наћи на јавној расправи и да ће га Скупштина града прихватити.

Следи прикупљање потребних докумената. За изградњу је потребно девет милиона евра, који би могли да стигну и од претприступних фондова Европске уније.

Паралелно са тим, професори покушавају да реше проблем тражећи неки слободан простор. Тренутно биологију студира више од хиљаду и по академаца, на факултету предаје 100 професора и сарадника, док 40 истраживача ради на пројетима.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи