Читај ми!

Грађани дају глас за бољи живот

Националне консултације о иницијативи "Србија какву желим" трају већ 15 дана, а број људи који учествују у овом процесу мери се хиљадама. Грађане брину тешка економска ситуација, незапосленост и доступност услуга, рекла а в.д. Сталног координатора УН Дита Рајхенберг.

У нашој земљи трају националне консултације о иницијативи "Србија какву желим". Грађане највише брину тешка економска ситуација, незапосленост, доступност услуга, али и нематеријални проблеми, као што су вредности, рекла је в.д. Сталног координатора УН Дита Рајхенберг.

Србија је једна од 56 земаља у свету у којој се такве консултације воде. Циљ иницијативе, под окриљем Уједињених нација, јесте да се кроз укључивање што већег броја грађана прикупе предлози који ће помоћи да се дефинишу циљеви глобалног развоја после 2015. године, рекла је Рајхенбергова гостујући у Дневнику РТС-а.

Грађани већ 15 дана попуњавањем анкете на сајту srbijakakvuzelim.rs учествују у формулисању циљева глобалног развоја.

"У овом тренутку то је најважније, да се укључе сви људи на територији Србије и дају свој глас, јер сада је тренутак да се њихов глас чује", каже Рајхенбергова.

Овај вид консултације са грађанама трајаће до 15. марта, а број људи који учествује у процесу већ се мери хиљадама, али како се процес интензивира тако се и слика тога шта људи мисле, дословце мења из сата у сат.

Људе, према анкетама, највише брину незапосленост, доступност услуга, тешка економска ситуација, каже Рајхенбергова и додаје да се не размишља само о материјалним условима, већ се размишља и о вредностима и о томе како вредности утичу на могућности друштвеног развоја и дају предлоге шта по том питању може да се уради.

Истовремено, обављају се и формални процеси консултација.

"Консултације се одвијају на више нивоа. Један метод је преко друштвених мрежа, онда иду директне консултације са специфичним групама, са Ромима, локалним самоуправама, феминистичким секцијама, студентима и тако даље", каже Рајхенбергова.

Иако би неко могао очекивати да су људи који учествују у анкети само млади људи, из градских средина, већина су жене, средње доби, каже Рајхенбергова и додаје да је заступљеност људи који гласају по регионима равномерно распоређена.

Када се заврши процес, направиће се извештај, који се 15. марта шаље у Њујорк Уједињеним нацијама. У мају, извештај се представља генералном секретару УН-а.

"У септембру, заједно са другим консултацијама које су стручне, на тему одрживог развоја, заштите животне средине, здравља, једнакости, биће заједно представљене Генералној скупштини УН у септембру, а тамо тек почиње дебата", каже Рајхенбергова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи