Читај ми!

Славици неопходна нова јетра

Славица Обрадовић 14 година се бори са болешћу јетре. Редовно узима терапију, али једини спас је трансплантација јетре.

Прошле године имали смо 28 донора органа. Захваљујући сагласности њихових породица, пресађено је 47 бубрега и седам јетри. Нажалост, то није довољно, јер у овом тренутку бубрег чека 700 особа, а јетру 65.

Тридесетосмогодишња Славица Обрадовић из Нове Пазове од аутоимуне болести јетре оболела је када је имала 24 године. Болест је брзо напредовала и, после две године, прешла у стадијум цирозе. Нажалост, због ослабљеног организма, и генетског наслеђа, то није једина дијагноза.

"Све лошије ми је здравствено стање, чак, шта више за Божић, око Божића сам била 20 дана у болници. Добила сам и енцефалопатију оштећење мозга", каже Славица.

Већ 14 година Славица се бори, а њена највећа победа је, каже, то што је пре пет и по година постала мајка. Сада жели да буде уз Виктора и да га одгаја. Редовно узима терапију која је, колико-толико држи на ногама, међутим, болест је сустиже, једини спас је трансплантација јетре.

Славица каже да је толико лоше да не може да проведе дан сама са дететом, мора да је неко са њом.

"Не могу да се играм са њим са лего коцкицама, не пружам му довољно квалитетног времена, како треба свака мама. У парку смо престали давно да трчимо заједно. Уз ту терапију са мало боље осећам, али када дође мрак, не могу да га окупам, истуширам", каже Славица.

Због тога што се у Србији не ради довољно трансплантација, надлежни већ дуже време најављују сарадњу са страним центрима. Тако би, надамо се, ускоро, о трошку државе, наши грађани којима је неопходна јетра, могли на трансплантацију у Загреб, а они који чекају плућа, или им хитно треба бубрег, у Беч.

Очекује се и претприступни уговор са Еуротрансплантом. То је велика шанса за мале земље, попут наше, јер подразумева скраћивање листа чекања за трансплантацију.

"Очекујемо долазак председника Еуротранспланта, Бруна Мајсера у марту, са дефинитивним планом наших активностима, и датумима за потписавање уговора", каже Владимир Ђукић из Министарства здравља.

Славица нема времена да чека. Лекари са којима је разговарала саветовали су јој да почне да прикупља новац за лечење у иностранству, и да га прикупи што пре.

Уколико можете да помогнете:

БРОЈЕВИ ЖИРО РАЧУНА:

Помоћ за Славицу Обрадовић, за трансплантацију јетре у Италији неопходно је 120.000 евра

Улцињска 31 а, Београд, Еуробанк ЕФГ

Динарски рачун: 250-2210000671200-34

Девизни рачун: IBAN RS 35250-2210002141210-12

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи