Читај ми!

Дуга историја манастира Жича

Средњовековни манастир Жича са црквом Вазнесења Господњег, надомак Краљева представља споменик културе од изузетног значаја. Данас та средњовековна архитектонска лепотица верни народ и туристе привлачи и због тога што је под њеним сводовима крунисано седам владара из династије Немањића.

Манастир Жича са црквом Вазнесења Господњег, надомак Краљева, споменик је културе од изузетног значаја. О задужбини краља Стефана Првовенчаног, пре свих, брине најбројније манастирско сестринство Српске православне цркве.

Светиња у истоименом селу Жичи подигнута је трудом Светог Саве, студеничког игумана око 1215. године, а осликана седам година касније. Жича је 1219. постала прво седиште српске назависне архиепископије. Кроз историју је 17 пута рушена и обнављана.

Данас та средњовековна архитектонска лепотица верни народ и туристе привлачи и због тога што је под њеним сводовима крунисано више владара.

"То је куриозитет Жиче, то се више никад није поновило, ни у једној цркви Европе, манастиру није никад крунисано седам краљева из једне династије, седам Немањића", каже жичка монахиња Доротеа.

Од сачуваног зидног сикарства плени фреска Успења Пресвете Богородице.

Жичка монахиња Доротеа објашњава да је то други слој жичког сликарства, са почетка 14. века и да је оно што и данас можемо да видимо.

У монашкој заједници од 45 сестара су и лекари, пољопривредни стручњаци, економисти, филолози, али и иконописци, који раде по узору на велике уметнике.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи