Читај ми!

Антићу орден Светог Саве Серафима

Српски патријарх Иринеј уручио Орден Светог Саве Серафима другог степена председнику Скупштине града Београда Александру Антићу кога је одликовао руски патријарх Кирил. Антић одликован због очувања Руског некропоља на Новом Гробљу у Београду.

Председнику Скупштине града Београда Александру Антићу је партијарх Српске православне цркве Иринеј уручио Орден Светог Серафима другог степена којим је Антића одликовао патријарх Московски и целе Русије Кирил.

Антићу је Орден уручен као знак захвалности за несебично ангажовање и труд који је уложио приликом обнове и очувања наслеђа Руског некропоља на Новом Гробљу у Београду.

Старешина Подворја Московске патријаршије Виталиј Тарасјев рекао је да правни статус Руског некропоља није био решен све до априла прошле године када је Скупштина града донела решење о том статусу.

Он је истакао да је та одлука велики дан за Руску православну цркву и за руски народ који ће "још више повезати два једнокрвна и једноверна народа".

Антић је, након што је примио Орден у цркви Свете Тројице, храму Руске православне цркве, рекао да је заиста срећан што је добио орден од руског патријарха и што му га је уручио патријарх српски Иринеј и додао да је то доказ да поред братских и политичких, постоје и добре духовне везе два народа.

Председик градске скупштине каже да је дао свој допринос, али да признање сматра признањем Граду, као и свим одборницима који су једногласно гласали за доношење такве одлуке.

Антић је навео да је учињено и још ствари које на квалитетан начин побољшавају односе две земље и два народа и ту навео као пример и враћање имена градским улицама које су везане за Русију и руске великане и хероје.

Патријарх Иринеј је уручујући орден навео да је одликовање Антићу истовремено и признање Београду и српском народу и подвукао да везе два народа треба да буду и још чвршће.

Уручењу Ордена претходила је литургија у цркви Свете Тројице посвећена годишњици устоличења патријарха Московског и све Русије Кирила коју је служио патријарх српски Иринеј.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи