Читај ми!

Вакцинација против грипа штити животе

Ове године вакцинација против грипа у Београду је за око 35 одсто мања него у протеклих пет година, указао је епидемиолог Предраг Кон упутивши позив грађанима да се вакцинишу. Вакцинација против грипа штити животе, истакао је Кон.

Епидемиолог београдског Завода за заштиту јавног здравља Предраг Кон позвао је грађане да се вакцинишу против грипа и указао да је вакцинација у главном граду ове сезоне за око 35 одсто мања него у претходних пет година.

"Тај однос према вакцинацији мора да се промени. Вакцинација против грипа штите животе", рекао је Кон гостујући у Дневнику РТС-а.

Он је истакао да је мала стопа вакцинације последица негативне кампање и покрета у медијима.

"Ако анализирамо чланке објављене током лета, у новинама је било само девет одсто позитивних писања о вакцинацији", указао је Кон.

Кон је објаснио да Србија улази у пету недељу појачане активности вируса грипа, а према подацима еподемиолога број оних који који се лекарима обратио са симптомима грима за протеклих месец дана је утростручен.

"Грип је обољење које се јавља сезонски, искључиво током зиме. Сва три типа вируса чија је активност лабораторијски потврђена (А Х1, А Х3 и Б) изазивају изненадну појаву опште малаксалости за високом температуром и респираторним тегобама", рекао је Кон.

Према његовим речима, вирус типа Б даје нешто блажу клиничку слику и нема толики потенцијал за ширење. Кон каже да у Београду имамо сва три типа и да је за сва три типа потврђено да се неки људи налазен ареспиратору са врло тешким клиничким тегобама.

"Од грипа се умире много више него што се региструје и то је болест која погоршава одређено хронично стање болесника. Имали смо у Београду један смртни случај особе од 43 године. Често се не региструје да људи умиру од грипа и врло често је то само последица грипа, кад имате неко хронично обољење и онда се стање због грипа погорша", објашњава Кон.

Кон истиче да грип има своје законе, и да постоји епидемијски процес који се сваки пут понавља на сличан начин. Он каже да се мењају само актери, тј. вируси који учествују.

"Овог пута имамо сва три вируса и у таквој ситуацији може, уместо да траје осам недеља колико траје грип у Србији, да се пролонгира нешто дуже, зато што не крећу истовремено епидемијски процеси за сва три вируса", каже Кон.

"Ми смо завршили четврту недељу и улазимо у пету и ово је отприлике време максимума активности вируса. Претпрошле недеље смо имали средњу активност а током сутрашњег дана, када се прикупе подаци видећемо какава је била активност током ове недеље", рекао је Кон.

Он је најавио да се очекује пад активности вируса када се уђе у пету недељи.

"Тренутно су најугроженији хронични болесници и старији. Деца оболевају али немају тешке клиничке форме. Пратећи грип ми смо открили и активности других вируса и тренутно је РС вирус врло активан. То је такозвани бронхијалитис, упала ситних дисајних путева, и већ од новембра имамо повећање тог броја али се сада и то полако смирује", каже Кон.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи